Novakova in vrednote

Lep pozdrav!

Novo leto je tu, jaz pa se nostalgično spominjam minulega in misli mi švignejo od severnoafriških demonstracij, mimo gibanja Okupirajmo Wall Street, pa vse do naše lastne politične scene, ki se je letos naravnost potrudila, da nam je popestrila življenja.

Čeprav sem se ves čas vzorno trudila zavedati se tragičnosti položaja, nisem mogla ostati resna ob nekaterih lapsusih, s katerimi nam je postregla predvolilna kampanja. Naj se v tem pismu posebej osredotočim na 1. december, dan predvolilnega soočenja vrlih, karizmatičnih politikov na POP TV, in, hm, svetovni dan boja proti AIDS-u, na katerega so vse pozabljive državljane vestno in vzorno opomnili politični tekmeci.

Tu je bil na primer Zoran Janković z drobno rdečo pentljo na prsih, pa večno postavni Janez Janša z nekoliko manj skromno različico, pa Radovan Žerjav, pa Ljudmila Novak …

Samo trenutek – Ljudmila Novak? Pa ne NSi Ljudmila Novak? Ljudmila Novak, sedem križev in težav, ki bi morala biti pravno ločena od države? Ah, prav tista! Ob pogledu na simbol boja proti AIDS-u na njeni opravi sem se zamislila in si skušala predstavljati, kaj neki počne tam. Porodile so se mi razne ideje:

A) Ljudmili Novak je nekdo podtaknil simbolno pentljo, ki je do tedaj še ni opazila,

B) Ljudmila Novak misli, da je pentlja modni dodatek,

C) Ljudmila Novak se ne zaveda pomena pentlje,

D) Ljudmila Novak ni seznanjena z ozadjem okužbe z AIDS-om in

E) Trak na prsih Ljudmile Novak je bil navadno hinavsko sprenevedanje.

Kot verjetno vsi vemo, je AIDS vrsta motenj, ki nastanejo zaradi propada limfocitov T. Napade jih namreč virus človeške imunske pomanjkljivosti, HIV. V podrobnosti se ne bom spuščala, bistveno je le, da lahko naš imunski odgovor postaja vse šibkejši in nazadnje popolnoma zamre. Glavni načini prenosa HIV so nezaščiteni spolni odnosi, prenos s krvjo, prenos z matere na plod ... Pri spolnih odnosih je osnovno sredstvo zaščite in varne spolnosti seveda kondom.

Naj na tem mestu poudarim, da absolutno podpiram vse vrste uveljavljene zaščite in preventive proti prenosu tovrstnih okužb, vključno s spolno vzdržnostjo, ki jo svetohlinsko priporoča Cerkev, in je ne zavračam, še posebej, če ljudem takšen način zaščite ustreza.

Vendar ne bodimo naivni. Glede na družbene trende, vrednote, raziskave in izkušnje se vse več najstnikov odloča za spolne odnose namesto za alternative, ki jih ponuja cerkev. In kako naj se pri tem zaščitijo, če ne s kondomi? Ter seveda, kakšna neki je kampanja proti prenosu HIV-a, ki smo ji priča vsakega 1. decembra? Vedno bolj samoumevno namreč postaja, da so srednješolci spolno aktivni, zato je glavni način boja proti AIDS-u prav zloglasni kondom.

Kako lahko torej ob vseh navedenih dejstvih Ljudmila Novak mirno nosi rdeči trak, ki se ga nikakor ne bi smelo uporabljati za manipulacijo, ko pa vendar poznamo njena (=cerkvena) stališča? Ali si je glede kondomov premislila takrat kot mati RKC, ki je bila spričo negativnega odziva javnosti prisiljena priznati nujnost kondomov v skrajnih primerih? Ali pa morebiti drži katera od navedenih hipotez z začetka pričujočega pisma? Naj vsak presodi sam.

A najsi bo tako ali drugače, zame je to neposreden dokaz hinavščine nekaterih naših politikov. Če imajo trdne vrednote, ki jih ponosno razglašajo pred vesoljno Slovenijo, naj za njimi vsaj trdno stojijo, ne pa, da si nataknejo rdečo pentljo, ker jo pač nosijo tudi vsi ostali. So to res tiste vrste ljudje, ki si jih želimo v parlamentu?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.