Kraljevič Janez

Spoštovani g. Traven,

hvala, da ste spomnili, da prvi intervju z visokim predstavnikom naše države na slovenskih televizijah, posnet v gradu, ni bil intervju z novim predsednikom vlade Janezom Janšo na Brdu v vaši oddaji Pogledi Slovenije. Pred leti je tak »državniški intervju«, kot jim pravite, naredila že POP TV, ki je v dvorcu Zemono intervjuvala nekdanjega predsednika države Milana Kučana.

To seveda drži. POP TV je leta 2002 res posnela prvi »državniški intervju« z Milanom Kučanom. Ni pa tega storila ob začetku njegovega mandata ali med njim, temveč ob zaključku njegovih dveh predsedniških mandatov.

Poleg tega dvorec Zemono v nasprotju z Brdom ni državni protokolarni objekt. Zato ni razloga za »problematiziranje izbire lokacije pri takratnem intervjuju«, ki ste ga omenili v svojem pismu.

Slednje je odveč tudi zato, ker je POP TV komercialna televizija, TVS pa javna. Prvo vodi komercialen premislek, javna televizija pa je zavezana javnosti. Stroški, ki jih je imela POP TV z intervjujem v dvorcu Zemono, so stvar lastnikov zasebne televizije. Ko pa TVS, ki je financirana z javnimi sredstvi, samo za najem gradu Brdo, v katerem je sklenila posneti intervju, plača 1100 evrov, upam, da nam je dovoljeno privzdigniti obrvi in se vprašati, ali je bilo to ravnanje – sploh v času vsesplošnega varčevanja – res v javnem interesu.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.