Žiga žaga …

Spoštovani,

v Mladini z dne 13. 4. 2012 je Maja Novak v kolumni Žiga žaga … navedla tudi primer Javne agencije za knjigo RS, ki avtorjem vsako leto izplačuje knjižnično nadomestilo za izposojo njihovih del v javnih knjižnicah, to leto pa jih je obvestila, »da bo knjižnično nadomestilo izplačano po sprejetju rebalansa v državnem zboru.« Maja Novak sočasno ugotavlja, da se zaposleni na agenciji najbrž tresejo za svoje službe, vendar »odlašanje z izplačili kljub temu nima posebnega smisla, ko pa zneski po sprejetju rebalansa ne bodo nič večji nič manjši – kajne?«

Ja, bodo, in to po predlaganem rebalansu, žal, manjši za dobrih 25 %. Višina sredstev za izplačevanje knjižničnega nadomestila se namreč vsako leto spreminja. Kot piše v Zakonu o knjižničarstvu (Uradni list RS, št. 87/2001), 55. člen: »Obseg sredstev knjižničnega nadomestila se določi z letnim državnim proračunom.« V Pravilniku o izvajanju knjižničnega nadomestila (Uradni list RS, št. 42/2004, 14/2009) pa se 3. člen glasi: »Sredstva za izvajanje knjižničnega nadomestila se določijo v višini 25 % glede na obseg sredstev, ki jih je država namenila splošnim knjižnicam za nakup knjižničnega gradiva v proračunskem obdobju, na katero se nanaša izvajanje knjižničnega nadomestila. Ta sredstva se razporedijo na proračunsko postavko ’knjižnično nadomestilo’.«

V letu 2011 je bilo tako za knjižnično nadomestilo v celoti (polovico zneskov razdelijo reprezentativna društva v obliki štipendij, polovica se razdeli neposredno avtorjem za izposojo njihovih del) namenjeno 823.000,00 EUR, pred rebalansom za leto 2012 še 752.674,00 EUR, po rebalansu pa naj bi bila ta številka 617.258,00 EUR. Ko bo rebalans sprejet v državnem zboru, bodo avtorji dobili nova obvestila z na novo izračunanimi zneski nadomestila za izposojo.

Avtorji nikakor ne bodo ostali brez knjižničnega nadomestila. Kot navedeno znesek vsako leto določi država, od leta 2009 naprej pa izplačuje Javna agencija za knjigo. Maja Novak se tudi sprašuje, kaj v bodoče, če, »parlament JAK-u ne bo namenil dovolj sredstev za delovanje«. V tem primeru sredstev ne bo več razdeljeval velikonočni jak, ampak nek drugače poimenovani in skromnejši velikonočni dobrotnik. Kaj pa bo z zaposlenimi na JAK, ne ve nihče in to nikogar ne zanima.

Hvala za objavo in lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.