(Ne) Misli s svojo glavo!

Spoštovani odgovorni urednik g. Grega Repovž!

V zvezi s prispevkom Tjaše Zajc, ki ste ga objavili 13. 4. 2012, vam sporočamo, da je v njem selektivno izbiranje in zlonamerno prirejanje informacij. Fakulteta za družbene vede ali njeno vodstvo ni izdalo smernic za predstavljanje FDV na srednjih šolah.

Za potrebe vsakoletnih predstavitev na srednjih šolah se je v lanskem letu, po dogovoru s predstojniki kateder, kot pomoč avtorjem pripravila uvodna standardna predstavitev o fakulteti in njenih možnostih, ki so jih predavatelji lahko ali pa tudi ne uporabili pri svojih avtorskih predstavitvah, s katerimi se je želelo srednješolcem prikazati nekatere specifične vidike znotraj družboslovja, ter jim tako predstaviti študij.

Ker gre za »power point« prezentacijo, je imela slednja tudi tekstovni dodatek v obliki delovnega besedila za pojasnilo grafike. Na eni izmed prosojnic so tudi logotipi podjetij. V kontekstualnem delu te prosojnice je bilo navedeno naslednje kontekstualno delovno besedilo: »Zaposlovalci: naključno izbrana podjetja, kjer so zaposleni nekateri od naših diplomantov ++ Praktično ni večje organizacije, podjetja, kjer ne bi bil vsaj en naš diplomant. V profitnih in neprofitnih organizacijah, v javni upravi, neprofitnih društvih, mednarodnih institucijah, multinacionalkah, samostojni podjetniki in direktorji ... Med vsemi družboslovnimi fakultetami v Sloveniji imajo naši študentje najboljše zaposlitvene možnosti: Zaposlitvena stopnja je več kot 90%. Dejstva, ki jih je dobro vedeti, uporabi pa jih le, če je zares nujno) drugače je bolje, da se o brezposelnosti ne pogovarjate. (zgolj, če je potrebno, uporabiš argument: če je v SLO trenutno več kot 111.000 brezposelnih, jih je od tega z diplomo FDV manj kot 500, kar je 4 promile). Podatki so jeseni nekoliko višji, zaradi novih diplomantov. Najmanj jih je na Zavodu za zaposlovanje in imajo med najkrajšimi časi za zaposlitev (v manj kot enem letu – malo je odvisno tudi od smeri). Na fakulteti je v vseh letih diplomiralo okoli 10.000 študentov (in magistrantov in doktorantov), manj kot 500 jih je brezposelnih, kar nas po zaposljivosti uvršča v bok najboljših ameriških univerz. Ne smemo pa pričakovati, da bi brez truda službo dobili. Katastrofalna globalna in slovenska ekonomska in socialna kriza je naredila svoje. Da bi jo dobro razumeli, morate študirati družboslovje.«

Sicer pa o zlonamernosti novinarke priča tudi dejstvo skrbno izbranih imen, s katerimi avtorica utemelji svoje mnenje, ki je v drugem delu prav tako zavajanje ali vsaj popolno nepoznavanje narave predstavitev: »Ni dvoma: bodoče intelektualce naj bi bolj spodbudila javnosti znana imena, kot so manekenka Tjaša Štamulak, Saška Lendero, Jasna Kuljaj in Janez Janša, kakor dosežki kakšnega strokovnjaka in raziskovalca s FDV.« Zavajanje ali nepoznavanje zato, ker je bil glavni namen izvedenih predstavitev, ki so jih osebno izvajali strokovnjaki in raziskovalci s FDV, natančno to, kar negira avtorica. Pokazati njihovo delo in izsledke raziskav iz njihovega področja in tako zainteresirati srednješolce za izzive in probleme družboslovja.

Sicer pa lahko le nekdo, ki nič ne ve o avtonomnosti pedagogov in njihovih nastopov pripiše vodstvu željo, namen ali moč, da bi komurkoli karkoli prepovedovalo misliti ali govoriti. Osebno gledano pa so to hude žalitve za vse člane vodstva.

Skladno z novinarsko etiko je, da pred objavo prispevka pri vpletenih preverite dejstva. Ker cenimo vaše delo in revijo, vas prosimo, da v kolikor že objavljate domneve o tem, kaj si vodstvo fakultete misli ali želi, da nas vsaj o tem vprašate in ne nasedate prirejenim informacijam s strani neimenovanih virov z jasnimi motivi. Verjamem, da boste znali preprečiti zlorabe objav v vaši reviji, ki škodujejo ugledu Fakultete za družbene vede.

S spoštovanjem,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.