Igor Mekina

 |  Svet

V Madžarski odkrili kip zavezniku Hitlerja

V Sloveniji je po Titu prepovedano imenovati ulico, na Madžarskem pa brez težav postavljajo - spomenik zavezniku nacistov

Miklós Horthy z vzornikom

Miklós Horthy z vzornikom

V Madžarski so slovesno odkrili kip Miklósu Horthyju, zavezniku Adolfa Hitlerja in voditelju, ki je med drugim leta 1941 ukazal okupacijo in pripojitev delov Slovenije avtoritarni Madžarski ob napadu sil osi na nekdanjo kraljevino Jugoslavijo. Kip so postavili v vasi Čikaku (Csókakő), ki je od Budimpešte oddaljena okoli šestdeset kilometrov. Horthy je bil regent Madžarske od leta 1920 do leta 1944, v tem času pa je bila njegova država zaveznik z nacistično Nemčijo in fašistično Italijo.

Še pred tem je bil Horthy avstroogrski admiral in poveljnik flote, sodeloval pa je tudi v zatiranju upora v Boki Kotorski leta 1918. Kot regent Madžarske je državo popeljal v vojno na strani Hitlerjeve Nemčije in sodeloval pri agresiji na Jugoslavijo, Slovaško, Romunijo in Sovjetsko zvezo. Njegova vlada je sprejela protijudovske zakone in pošiljala Jude v nemška taborišča. Kazni se je izognil in umrl 9. februarja leta 1957 v Estorilu na Portugalskem.

V Jugoslaviji so ga razglasili za vojnega zločinca, predvsem zaradi množičnih likvidacij srbskih, romskih in drugih civilistov, ki so jih v Vojvodini izvajale njegove enote. Na madžarskem so ga začeli rehabilitirati pred desetimi leti, se posebej, ko je oblast v državi prevzela desna vlada Viktorja Orbana. Pred desetimi dnevi so Horthyju postavili spominsko ploščo tudi na teološki fakulteti v Budimpešti, ki jo je blagoslovil madžarski nadškof.

Ob odkritju spomenika je predsednik občine Čikaku dejal, da je »Horthy pokazal pravo pot državi, ki je bila preveč razdeljena« in to v trenutku, ko »je bila enotnost prioriteta«. Bronasti doprsni kip Horthyja je delo kiparja Ferenca Máhra, stoji pa blizu gradu v Čikaku. Občinski svet je ob tem preimenoval tudi nekdanji trg z imenom “Bánya” v “Nagy-Magyarország” oziroma v Trg Velike Madžarske. Celotni manifestaciji so prisostvovali tudi pristaši desničarske Madžarske nacionalne garde in desničarskega gibanja Jobbik. Skrajna desničarska gibanja se v Madžarski v zadnjih letih vse bolj krepijo.

Eden od govornikov na prireditvi László Toroczkai, voditelj mladinskega gibanja Štiriinšestdesetih občin, je poudaril, da ni dovolj samo postavljati spomenike Horthyju, pač pa je potrebno nadaljevati z njegovo politiko in zahtevati revizijo Trianonske pogodbe oziroma Trianonskega diktata, kot ga je imenoval. Zato bi po njegovem mnenju Madžari morali na svoje prapore postaviti gesla »Ne, ne, nikoli« in »Vse nazaj.« (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.