Spretni Vatikanski diplomati

Kot da ne bi imeli »Dneva državnosti«, ki označuje dan, ko je Slovenija razglasila svojo državno neodvisnost, saj smo naslednji dan (26.6.1991) doživeli, da sta se medsebojno priznali Hrvaška in Slovenija. Priznali sta se dve suvereni in neodvisni državi. Mnogo nas je, ki smo na to ponosni. O svoji suverenosti odloča vsaka država sama. Pri tem je najbolj čudno to, da slovenski uradni organi dobesedno klečeplazijo, da bi prvenstvo nekega priznanja prisodili nekemu »mednarodno že priznanemu subjektu«, ki je čakal na druge države, preden je to naredil sam in še to po šestih mesecih!

Graja gre našim vrlim politikantom, ker zavestno pozabljajo, da so bile Litva, Latvija in Estonija med obema svetovnima vojnama mednarodno priznane države. Pač ni njihova krivda, da so padle po zaslugi Hitlerja v Sovjetsko zvezo, ki jim je vzela suverenost mednarodnega subjekta. Obdržale so pa nek status republik kot so ga imele tudi Ukrajina, Belorusija in Gruzija. Vse te države so pred junijem 1991 proglasile svojo državno neodvisnost in priznanja teh držav so bila izvedena v letu 1991! Vsi podatki so iz Slovenskega almanaha 93 in ta navaja , da je bil Vatikan 11., ko nas je priznal. Ob tem pa še mnogi čutimo nek grenek priokus, ko se spomnimo na takšne rabote naših politikov kot je bil »Vatikanski sporazum«, pa še marsikaj drugega, s čimer se je država marsičemu odrekla in vsekakor obremenila državne finance. Bati se je, da je bil zadnji uradni sestanek z Vatikanom namenjen prav temu, da bi država finančno priskočila na pomoč Škofiji Maribor. To bi moral storiti Vatikan, ki pa za odliv kapitala iz svojih lastnih bank nima nobenega posluha. Zato pa pridno pritiska na svoje podrepnike, da bi poplačali velike izgube RKC v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.