Odpusti nam naše grehe

Dr. Srečo Dragoš je dne, 3. avgusta 2012, v članku Odpusti nam naše grehe, objavljenem v tedniku Mladina na str. 18 in sl., navedel neresnične trditve o pismu kardinala Ratzingerja v primeru reševanja spolnih zlorab v Franciji. Dr. Dragoš navaja naslednje trditve: »Značilen primer je ravnanje škofa Pierra Picana iz Bayeuxa in odziv takratnega predstojnika kongregacije za vero, kardinala Josepha Ratzingerja. Slednji je leta 2001 škofu Picanu čestital za prav posebno dejanje v zvezi s homoseksualnim posilstvom, ki ga je zagrešil neki duhovnik (Rene Bissev). Šlo je za zelo hud primer klerika, ki je nekega mladeniča znova posilil in nadlegoval še šest drugih, za kar je bil tudi obsojen na 18 let zapora (v Franciji, ne v Sloveniji). Ker pa francoski škof, omenjeni Pican, te spolne zlorabe podrejenega klerika ni prijavil policiji, čeprav bi to po francoski zakonodaji moral, je bil zaradi kršenja obveznosti prijavitve obsojen na tri mesece pogojno. Nato pa ga v Vatikanu izrecno pohvalijo. V pohvalnem pismu, ki ga je (so)podpisal Ratzinger, je rečeno: ’Pravilno ste ravnali. Veseli me, da imam v episkopatu kolega, ki v očeh zgodovine in vseh drugih škofov na svetu raje gre v zapor, kot da bi ovadil svojega sina in duhovnika.’ To pismo je Ratzinger, predstojnik kongregacije za vero, v obliki kopije hkrati razposlal tudi vsem škofovskim konferencam. Po vsem svetu, kjer je prisotna RKC, se množijo dokazi, da je takšno ravnanje prej pravilo kot pa izjema.«

Trditve, da je omenjeno pismo podpisal kardinal Ratzinger, so neresnične in zavajajoče. Papež Benedikt XVI. (nekdanji kardinal Joseph Ratzinger) tega pisma ni napisal niti se pod njim ni podpisal. Že kot kardinal in tudi po izvolitvi za papeža se je zavzemal za preprečevanje spolnih zlorab in sankcioniranje klerikov, ki so izvajali spolno nasilje nad mladoletniki. To dokazuje več kot 50 besedil, govorov, navodil in ukrepov, ki jih je sprva kot kardinal in kasneje kot papež tudi sprejel (celotna zbirka je dostopna na uradni vatikanski spletni strani na naslovu: http://www.vatican.va/resources/index_en.htm). Z namenom zaščititi mladoletnike je leta 2001 Kongregacija za nauk vere pod vodstvom kardinala Ratzingerja izdala pismo Epistula a Congregatione pro Doctrina Fidei missa ad totius Catholicae Ecclesiae Episcopos aliosque Ordinarios et Hierarchas interesse habentes: de delictis gravioribus eidem Congregationi pro Doctrina Fidei reservatis (Objavljeno v: AAS 93:785–788 in dostopno tudi na spletni strani Kongregacije za nauk vere), v katerem so predvidene stroge kazni v primerih spolnih zlorab ali pedofilije. Drug primer je besedilo iz leta 2001, ki ga je podpisal papež Janez Pavel II. z naslovom Sacramentorum sanctitatis tutela ter nagovor papeža Benedikta XVI. irskim škofom ob priložnosti obiska ad limina apostolorum leta 2006. Papež Benedikt XVI. je uvedel številne ukrepe za preprečevanje in sankcioniranje storilcev spolnih zlorab, iz katerih izhaja, da ima Cerkev do tovrstnih dejanj ničelno toleranco.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.