Urša Marn

10. 8. 2012  |  Mladina 32  |  Ekonomija

Kako smo padali

Spremembe bonitetnih ocen izbranih članic evroobmočja

Država
Agencija
Stanje avgust2012
Padec števila stopenj bonitetne ocene 2008/2012

Grčija
FitchCCC11
Moody’sC16
S&PCCC11

Irska
FitchBBB+ (neg.)7
Moody’sBa1 (neg.)10
S&PBBB+ (neg.)7

Portugalska
FitchBB+ (neg.)8
Moody’sBa3 (neg.)10
S&PBB (neg)8

Španija
FitchBBB (neg.)8
Moody’sBaa3 (neg.)9
S&PBBB+ (neg.)7

Italija
FitchA– (neg.)3
Moody’sBaa2 (neg.)6
S&PBBB+ (neg)3

Slovenija
FitchA– (neg.)4
Moody’sBaa2 (neg.)6
S&PA (neg.)3

Vir: Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj, dodani sta tudi najnovejši znižanji bonitetne ocene s strani agencij Standard & Poor’s in Fitch; avgust 2012. Pojasnilo: (neg.) pomeni negativne obete.

Razlaga ocen bonitetnih agencij

Bonitetne agencije s svojimi ocenami pomagajo potencialnim kreditojemalcem in kupcem obveznic oceniti tveganost naložbe. Ocene treh največjih in najvplivnejših bonitetnih agencij Fitch, Moody’s in Standard & Poor’s se gibljejo od najbolj prestižnega trojnega A, ki pomeni najvišjo boniteto oziroma zelo majhno tveganje – takšno oceno ima denimo Finska, pa vse do stopnje D, ki pomeni nenehno zamujanje pri plačilih oziroma plačilno nesposobnost. Slovenijo trenutno najnižje ocenjuje bonitetna agencija Moody’s. Njena ocena Baa2 pomeni, da je sposobnost plačevanja finančnih obveznosti naše države primerna, hkrati pa obstajajo tudi špekulativni elementi in pomanjkljiva zaščita v primeru večjih gospodarskih sprememb.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.