Mediji, spet

Spoštovani g. Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija

Po vseh informacijah, ki krožijo v javnosti v zvezi z znižanjem RTV prispevka za 10%, sklepam, da vlada ne bo spremenila svojega sklepa. Da je cilj tega sklepa zmanjšati dejavnost javne RTV, sklepam iz tega, da je sklep o znižanju prispevka sprejela kljub temu, da že sedanja višina prispevka ni zadostovala za financiranje RTV dejavnosti v letu 2011. Financiranje ste reševali s prodajo delnic, ki so sicer namenjene za financiranje novih razvojnih programov. Po mnenju vlade to ne bi smeli storiti. To mnenje je hkrati sporočilo RTV, da bi morali skrčiti svojo dejavnost v okvir razpoložljivih finančnih sredstev. Ker sem proti krčenju dejavnosti javne RTV Slovenije in s tem zmanjšanju njene vloge v slovenski družbi in kulturi, Vas prosim, da naročite ustrezni službi, da mi od 1. 01. 2013, pošiljajo položnice za RTV prispevek zvišan od sedanje vrednosti za 10%. Upam, da se bodo moji iniciativi pridružili vsi tisti, ki cenijo Vaše delo in so proti siromašenju Vašega zavoda.

Vem, da se širijo različne govorice v domnevnih nepravilnostih na RTV. Upam, da bodo ustrezni organi RTV Slovenije ugotovili dejansko stanje in po potrebi ustrezno ukrepali. Namreč tudi za javne zavode velja, da morajo z razpoložljivimi sredstvi razpolagati smotrno in racionalno. Sem pa proti temu, da bi se na RTV-ju kot javnem servisu uporabljala podjetniška načela poslovanja, kar pomeni, kar ne »nese«, je treba opustiti. Naj v zvezi s tem navedem primer: že večkrat sem slišal, da naj bi zaradi manjše poslušanosti ukinili 3. program Radia Slovenije. Po moji oceni je to nenadomestljiv program za dostopnost in popularizacijo kulture in znanosti med poslušalci. Če samo pomislim na sijajne predstavitve posameznih skladateljev!

Želim Vam veliko uspeha v prizadevanjih za večjo kakovost delovanja RTV in njen prihodnji razvoj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.