Tjaša Zajc

21. 9. 2012  |  Mladina 38  |  Družba

Kulinarična znanost

Kemijsko-fizikalni pristop h kuhanju je naslednja stopnja evolucije priprave hrane

Hervé This, začetnik molekularne gastronomije z rumenjakom v roki.

Hervé This, začetnik molekularne gastronomije z rumenjakom v roki.
© Profimedia

Francoski znanstvenik Hervé This se je pred več kot dvajsetimi leti odločil, da na eni izmed mnogih večerij za prijatelje pripravi sufle. V receptu je bila zapisana opomba, naj pri pripravi mase počasi dodaja po dva in dva rumenjaka, kot racionalni človek pa se je odločil vmešati kar vse naenkrat. Rezultat je bil polomija, ki je v Thisu sprožila neustavljivo radovednost, zakaj njegova sladica ni uspela. V laboratoriju je začel ra-

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 3,7 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

  • Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 14 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.