Tjaša Zajc

21. 9. 2012  |  Mladina 38  |  Družba

30 minut …

… in dve preprosti ideji za pogostitev (povzeto po moleculargastronomynetwork.com)

Kristalne prizme

Sestavine:
125 ml vode
½ žlice soli
čajna žlička agar-agarja

V decilitru vode raztopimo žlico soli in zavremo. Dodamo žličko agar-agarja in kuhamo dve minuti. Odstavimo z ognja in vlijemo v pripravljeno posodo. Pustimo, da se tekočina strdi. Kocko razrežemo na deski in majhne koščke ponudimo s poljubno čokoladno kremo (v časovni stiski je to lahko tudi nutella) ter maslenimi piškoti.

Medene kroglice

Sestavine:
3 žlice vode
3 žlice medu
žlička agar-agarja

Medene kroglice so lahko dober dodatek k sirom, grozdju in orehom. Najprej v zamrzovalnik postavimo dva decilitra olja in ga pustimo vsaj pol ure, da se dobro ohladi. Potem tri žlice medu zmešamo s tremi žlicami vode in zavremo. Dodamo sploščeno žličko agar-agarja in kuhamo dve minuti. Če se začnejo delati grudice, si pomagamo s paličnim mešalnikom. Rahlo ohlajeno medeno maso zajemamo s pipeto in jo kapljamo v olje. Nastanejo kroglice. Maso lahko vlijemo tudi v kakšne druge modelčke, odvisno od tega, kakšno obliko si želimo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.