Peter Petrovčič

 |  Mladina 39  |  Politika

2,3 milijona evrov

Nekatere poslanske skupine zaposlujejo, druge uporabljajo zunanje izvajalce

Gregor Virant bi lahko pogledal, kako poslanci trošijo sredstva „za strokovno pomoč“

Gregor Virant bi lahko pogledal, kako poslanci trošijo sredstva „za strokovno pomoč“
© Borut Krajnc

Državni zbor je za potrebe nekdanjega Virantovega, sedaj samostojnega poslanca Ivana Vogrina ad hoc ustanovljenemu podjetju njegovega nekdanjega poslovnega partnerja plačal skoraj osem tisoč evrov za svetovanje, še približno štiri tisoč pa jih bo do konca leta.

Poslanci so se namreč leta 2004 dogovorili, da vsaki poslanski skupini pripada določeno število članov podpornega osebja, ki je odvisno od števila poslancev. Poleg tega jim pripada tudi strokovna pomoč. In to na vsakega poslanca vsak mesec pomoč v vrednosti mesečne bruto plače podsekretarja. Zdaj je to nekaj več kot 2114 evrov. Ta denar lahko porabijo za zaposlitev strokovnih sodelavcev za čas trajanja mandata ali pa za plačilo storitev, ki jih zanje opravijo zunanji izvajalci.

Težava je seveda v tem, da nad porabo sredstev za strokovno pomoč ni pravega nadzora, zato jih poslanske skupine in poslanci porabljajo različno. Kako je s tem privilegijem letos?

Stranki NSi in SD sta v tem mandatu sklenili po eno pogodbo z zasebnim svetovalnim podjetjem za zanemarljiv znesek. DeSUS je sklenil nekoliko več pogodb, a zneski niso visoki. Nekaj več denarja je za ta namen porabila Državljanska lista, in sicer dobrih 27 tisoč evrov.

Kaj pa daleč največji poslanski skupini Pozitivne Slovenije in SDS? SDS je v devetih mesecih sklenila zgolj pogodbo z zasebnim svetovalnim podjetjem svojega nekdanjega poslanca Mirka Zamernika v višini 1800 evrov, in ta še ni bila realizirana. Prav nasprotno je poslanska skupina Pozitivne Slovenije sklenila cel kup takšnih pogodb v skupni vrednosti dobrega pol milijona evrov, od česar je bilo v devetih mesecih od ustanovitve sedanjega sklica državnega zbora izplačanih 327 tisoč evrov.

Pozitivna Slovenija je poleg tega doslej iz tega naslova zaposlila šest strokovnih sodelavcev, SDS pa 14. Jankovićevih šest strokovnih sodelavcev na leto državni zbor stane 152 tisoč evrov. Janševih 14 pa 355 tisoč evrov. Poslanski skupini Pozitivne Slovenije na letni ravni za njenih 27 poslancev pripada slabih 685 tisoč evrov za strokovno pomoč. Poslanski skupini SDS za njenih 26 poslancev 659 tisoč evrov.

Skupaj vsem poslanskim skupinam za pomoč pri sprejemanju zakonov, tudi tistih vprašljive kakovosti ali celo s protizakonitimi rešitvami, pripada letos skoraj 2,3 milijona evrov proračunskih sredstev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.