Grega Repovž

 |  Politika

Anketa Mladine: Lahko protesti vplivajo na izid?

Če bi bile volitve danes, bi Borut Pahor zmagal z več kot 62 odstotki

© Ninamedia: 21., 22., 26. in 27. november, n=400

Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 62,4 odstotka anketiranih, Danila Türka pa 37,6 odstotka anketiranih. Glede na predhodne tri dni meritve se je sicer podpora Pahorju zmanjšala, a gre za dve odstotni točki, ki sta še vedno znotraj običajnega dnevnega odklona. Za prav toliko se je dvignila podpora Danilu Türku.

A za zdaj še ni mogoče sklepati, da gre za kakšne pomembnejše premike, podpora Pahorju je močna, prednost pa velika. Seveda pa so zadnji dnevi pred volitvami, kot nam kažejo izkušnje prvega kroga, zelo nepredvidljivi. Za zdaj tudi še ne vemo, kakšen bo vpliv zadnjih protestov na rezultat volitev. Napovedana volilna udeležba se sicer povečuje.

Najprej smo anketirance vprašali, ali so se udeležili prvega kroga predsedniških volitev. 81,4 vprašanih je odgovorilo z da, 18,6 pa negativno. Od tega jih je 39 odstotkov dejalo, da so volili Pahorja, 28,6 odstotka jih je volilo Türka, 18,6 odstotka Milana Zvera, 13,8 odstotka pa se jih ni želelo izreči. Da se bodo drugega kroga zagotovo udeležili, je napovedalo 61,7 odstotka, da se jih bodo verjetno, je napovedalo 13,7 odstotka, da se jih verjetno ne bodo 6,6 odstotka, zagotovo se jih ne bo udeležilo 15,3 odstotka, neodločenih pa je bilo 2,7 odstotka anketiranih. Delež neodločenih je pričakovano začel bistveno padati.

Nato smo anketirance vprašali, koga bodo volili. Na to vprašanje jih je 50,9 odstotka odgovorilo Boruta Pahorja, 30,9 odstotka Danila Türka, 18,1 odstotka pa je bilo še neodločnih. Prav te smo nato vprašali še, kateri izmed dveh kandidatov jim je bolj simpatičen: 3,5 odstotkov izmed vseh je reklo, da je to Pahor, 1,9 odstotka pa, da je to Türk, 11,1 odstotka jih je tudi po tem vprašanju ostalo neodločenih. Iz teh podatkov smo potem dobili volilno napoved.

Agencija Ninamedia in tednik Mladina tudi v drugem krogu predsedniških volitev merita javno mnenje. Tudi tokrat uporabljamo metodo tracking poll, ki je sicer v prvem krogu predsedniških volitev prvič v svoji zgodovini dala v primerjavi z dejanskim izidom netočno napoved. A glede na dejstvo, da smo s to metodo doslej vedno pravilno napovedali izid volitev, smo čas obema krogom izkoristili za preveritev metode in nekatere popravke.

Vsak dan izvedemo sto anket, podatke združimo in nato vsak dan objavimo le rezultate zadnjih treh dni meritve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.