Janševa noč za 1400 evrov

Spoštovani v kabinetu predsednika vlade, za začetek bi vam rad pojasnil, kakšno je osnovno pravilo v Sloveniji: na novinarska vprašanja se je treba po medijskem zakonu odzvati do naslednjega delovnega dne, tudi če nimate vseh informacij. Nato pa morate na pisna vprašanja v pisni obliki odgovoriti v sedmih delovnih dneh. Nikjer ni zapisano, da imate v kabinetu Janeza Janše pravico do odgovarjanja na novinarska vprašanja v 58 delovnih dneh, ravno tako nimate posebne pravice do obračunavanja z novinarji, ki vam postavljajo vprašanja. Še sploh pa ne v svojem strankarskem biltenu (Demokracija), ki ga po novem prek javnega medijskega sklada delno financiramo vsi.

Sedaj pa h glavni težavi. Pred dolgim, dolgim časom, ko še ni bilo zime in ko se je jesen šele prav pripravljala, davnega 25. septembra 2012, sem vas povprašal o stroških obiska predsednika vlade Janeza Janše v New Yorku na zasedanju OZN. Če se še spomnite, se je tam Janša cinično posmehoval slovenskim medijem, češ da jih tako ali tako ne bere, Sloveniji pa je grozil z varčevanjem. Lahko bi odgovorili še isti dan, saj ste kasneje pojasnili, da ste se o hotelskih in drugih storitvah odločali na podlagi štirih prejetih ponudb. Torej ste vedeli, koliko bo stal na primer hotel. Pa ste šele čez pet dni sporočili, da računov še ni in da boste odgovorili, ko bodo prišli.

»Dogovorjeno,« sem zapisal, a vi se dogovora niste držali, zato sem vas šele čez mesec dni, 5. novembra, ponovno opozoril, da mi dolgujete odgovor. Spet se niste odzvali – predvidevam, da ste znova čakali, da pri Mladini zaključimo redakcijo. Zato sem od vas še dodatno, v četrtek, 8. novembra, po zaključku redakcije, zahteval vso dokumentacijo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Če želite zavlačevati, imate po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja na razpolago 20 dni, za odgovor na novinarsko vprašanje, od katerega nisem odstopil, pa, kot že rečeno, največ sedem delovnih dni.

Ker tega niste razumeli, sem se šele 19. novembra pritožil informacijski pooblaščenki zaradi vašega molka. Šele ko je vašemu šefu Janezu Janši še isti dan, 19. novembra, pooblaščenka zagrozila s 500 evri kazni, kar pomeni, da je tudi ta organ ugotovil, da se ne držite zakonskih rokov, ste 22. novembra, po 58 delovnih dneh, končno odgovorili na novinarsko vprašanje. Odgovorili ste, med drugim, da je Janša v New Yorku spal od 26. do 29. septembra za 4167,73 evra. Na tej podlagi smo v uredništvu izračunali, da je šlo za tri prenočitve po 1400 evrov na noč. Zato smo vas še dodatno, v ponedeljek, 26. novembra, vprašali, ali to drži. In spet odgovora ni bilo do zaključka redakcije. Šele ko smo ta podatek objavili, ste se odzvali s popravki in člankom v Demokraciji o nekakšni Mladinini manipulaciji, češ da je Janša v New Yorku v resnici spal štiri in ne tri noči.

Sedaj pa še k vsebini. Dejstvo, da je Janša v New Yorku za to ceno spal štiri noči, osnovnega očitka ne spremeni. Da je v času rezanja toplega obroka slovenskim dijakom iz hotelskega minibara v New Yorku očitno porabil za 48 evrov hrane ali pijače, ne zbode tako kot to, da je za 1042 evrov na noč spal v luksuzni »suiti« v New Yorku, sam na 55 kvadratnih metrih, in to v času, ko je predsedniku države Danilu Türku očital razsipnost. A je Danilo Türk leto poprej v New Yorku spal »le« za 828 evrov na noč. Iz tega izhaja vsaj to, da Janez Janša nima pravice drugim očitati razsipnosti.

V kabinetu sicer želite primerjati skupne stroške prenočevanja, ki sta jih plačala kabineta, a ta primerjava ni primerna, ker je kabinet predsednika države kot institucija neodvisen od vlade in ne od kabineta predsednika vlade. Če pa primerjamo stroške vladne delegacije in delegacije predsednika države, je razmerje drugačno: lani so pri Türku za prenočitve potrošili 14 tisoč evrov, »vaša« vlada pa letos 22 tisoč. Da je bil ta članek objavljen v času volilne kampanje, ste torej poskrbeli predvsem sami – sicer pa je bil podatek še kako primeren za volilni čas. Na drugi strani so vaše manipulacije in oviranje obveščanja javnosti sicer lahko legitimne tehnike. A brez pretiravanja. Zlorabe svojega javnega poslanstva si lahko privoščite zgolj v zakonskih okvirih.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.