Piroman je na čelu vlade

V petek, 7. decembra 2012, je tednik Mladina na 25. strani objavil članek novinarja Boruta Mekine z naslovom »Piroman je na čelu vlade«. Naslov članka je tendenciozen in zavajajoč, prav tako tudi informacija, na katero se sklicujete v besedilu in jo povezujete z grafom, objavljenim na spletni strani http://www.kpv.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/252/6389/ dne 29.11.2012 ob besedilu z naslovom »Za svobodo in pravičnost gre.« Graf, ki ste ga ponatisnili namreč ni v ničemer »sporen«.

V poročilu o porazdelitvi državnih pomoči po regijah, ki ga je pripravilo Ministrstvo za finance in na katerega se sklicujete v tekstu, je izpostavljena samo opomba, da so državne pomoči dodeljene družbam, ki imajo sedež v Osrednji Sloveniji, delujejo pa na območju celotne Slovenije. Opozoriti pa je treba, da takšna podjetja obstajajo tudi v drugih regijah. Hkrati tudi metodološka korekcija ne odpravi dejstva, da je delež državnih pomoči, dodeljen Osrednje slovenski regiji, 2,28 krat večji od deleža pomoči dodeljenih Podravski regiji, 2,1 krat večji od deleža pomoči, dodeljenih Pomurski regiji, in 5,8 krat večji od deleža državnih pomoči, dodeljenih jugozahodni Sloveniji. Ne drži torej vaša trditev, da sta največji prejemnici dve najmanj razviti regiji Pomurje in Zasavje, saj na 21. strani omenjenega poročila jasno piše, da je še vedno največ pomoči dodeljeno Osrednji Sloveniji (25,6%).

Ob tem naj dodamo, da predsednik Vlade RS Janez Janša v svojem nagovoru »Za svobodo in pravičnost gre« ni izpostavil dejstev zato, da bi »reinterpretiral proteste v svojo korist«, kot trdite vi. Predsednik vlade je s predstavljenimi in uradno preverljivimi dejstvi predvsem opozoril, da so razlogi za stanje in nezadovoljstvo, ki smo mu priča v državi, predvsem v neenakomernem razvoju Slovenije. Ekonomska stiska je toliko večja v regijah, ki so bile finančno podhranjene že od samostojnosti države. Vlada RS si zato prizadeva, da bi v prihodnje tudi iz teh razlogov ohranila kohezijska sredstva na čim višjem nivoju v perspektivi 2014 - 2020, ki bodo za njih v prihodnje pomemben vir za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.