Piroman je na čelu vlade

Spoštovana gospa Ina Kukovič, v kabinetu predsednika vlade vas je po Ajpesovi klasifikaciji zaposlenih že 21 svetovalcev, in če je kadrovska politika kabineta res utemeljena na strokovnih merilih, ne pa na družinskih vezeh, se resnično čudim, kako ne morete razumeti preprostega statističnega podatka. Da bodo razumeli še bralci: Janez Janša je ob mariborskih protestih poskušal priliti olja na ogenj. Pri nagovoru državljanov je objavil graf in poudaril, da dobi razvita Ljubljana kar 60 odstotkov državnih pomoči. Mi smo nato v članku opisali, zakaj to ni res in kako predsednik vlade manipulira. Naj tokrat še citiramo iz uradnega poročila o dodeljenih državnih pomočeh iz avgusta letos, da bo jasno, za kakšno spletkarjenje gre:

»Pri Osrednjeslovenski regiji je potrebno omeniti, da je delež državnih pomoči v tej regiji realno nižji, saj vključuje vse družbe, ki imajo sedež v osrednji Sloveniji, delujejo pa na območju celotne Slovenije. Med temi podjetji najbolj izstopajo pomoči, ki so bile dodeljene NLB, Slovenskim železnicam, Kmetijsko gospodarski zbornici in Zavodu za gozdove. Pri nadaljnjem pregledu po regijah so te pomoči izključene.«

Iz kabineta predsednika vlade so se nato v prejšnji Mladini oglasili s popravkom, češ da podatek, da ljubljanska regija dobi 60 odstotkov državnih pomoči, ni v ničemer sporen, saj naj bi takšna podjetja obstajala tudi v drugih regijah. Naš odgovor: ne, ni res. In tudi če bi bilo to res, ne bi bilo res. Zato ker tudi regij med seboj ne morete primerjati. V različnih statističnih regijah živi namreč različno število ljudi. V Osrednjeslovenski regiji živi po zadnjih podatkih 524 tisoč ljudi, v Podravski pa 323 tisoč. Zato je treba državne pomoči med seboj primerjati per capita. Bomo spet citirali iz poročila:

»Največ državnih pomoči na prebivalca v letu 2011 so prejeli v Zasavski regiji (461,66 EUR) ter v Pomurski regiji (374,29 EUR), Notranjsko-kraški regiji (225,17 EUR) ...«

Ta vaša mala manipulacija je očitno pomembna za predsednika vlade, je pa popolnoma nepomembna za državo.

Sram vas bodi.

Da bo iz te naše razprave še kaj koristnega za državo, dodajamo tole. Ker v odgovoru v slogu požrtvovalnosti pišete, da si »vlada RS zato prizadeva, da bi v prihodnje tudi iz teh razlogov ohranila kohezijska sredstva na čim višjem nivoju v perspektivi 2014–2020, ki bodo za njih v prihodnje pomemben vir za gospodarsko rast in nova delovna mesta,« vas opozarjamo, da hranite v predalu zaklenjen zakon o nepremičninskem davku. Sprejmite ga. Stroka ga podpira. Na podlagi tega zakona bi bilo financiranje občin lahko končno urejeno neodvisno od politike. Torej neodvisno od klientelističnih strankarsko-županskih povezav.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.