Peter Petrovčič

 |  Mladina 51  |  Politika

Denar preprosto je

Minister Pličanič na Brdu priredil prednovoletni sprejem za pravosodne funkcionarje

Če lahko premier daje intervjuje v protokolarnih objektih, se lahko v njih zabavajo tudi pravosodni funkcionarji

Če lahko premier daje intervjuje v protokolarnih objektih, se lahko v njih zabavajo tudi pravosodni funkcionarji
© TV Slovenija

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič že dalj časa opozarja, da denarja za tako velik javni sektor, kot ga imamo, preprosto ni. Gospodarstvo in prebivalstvo ga v tem obsegu ne moreta več financirati. Zato je racionalizacija potrebna in jo davkoplačevalci upravičeno pričakujejo. O obsegu znižanja sredstev za javni sektor, pravi, ne bo dovolil razprave, edino »o načinu prilagoditve javnega sektorja zmanjšanim sredstvom se še lahko pogovarjamo«.

No, nekaj denarja očitno še je. Ministrstvo je v četrtek priredilo prednovoletni sprejem za pravosodne funkcionarje. In sicer kar v državnem protokolarnem objektu na Brdu. Za lokacijo »tradicionalnega novoletnega sprejema« so se odločili, ker je najem prostora za državne organe brezplačen, »cenovno ugodna pa je tudi ponudba«. Stroške sprejema, pravijo, so »glede na javnofinančno situacijo skrčili na minimum«, o znesku pa niso hoteli govoriti, češ da ga bodo lahko sporočili, potem ko bodo od Javnega gospodarskega zavoda Brdo prejeli račun. Tam so pojasnili, da bodo ministrstvu v tem primeru res zaračunali zgolj gostinske storitve, torej hrano, pijačo in strežbo, »podrobnosti vsakega izvedenega dogodka oziroma naročila v pristojnosti JGZ Brdo pa so zaupne narave med izvajalcem in naročnikom«.

Koliko hrane in pijače bodo pokonzumirali politični in pravosodni funkcionarji, ki se bodo odzvali na ministrov klic, da se skupaj poveselijo, in kolikšen bo končni račun, sploh ni pomembno. Pomembna je gesta. Ministrstvo pod vodstvom Pličaniča bo plačalo »tradicionalno« žurko s proračunskimi sredstvi. In pomembno je, da gre za obuditev »tradicije«. Pličaničev predhodnik Aleš Zalar se v duhu varčevanja lani za sprejem za pravosodne funkcionarje ni odločil. Tudi na vrhovnem sodišču letos ne bo novoletnega sprejema, varčujejo pač. Se pa bodo nekateri najvišji pravosodni funkcionarji na račun države letos poveselili vsaj dvakrat. Na ustavnem sodišču, ki je po željah vlade prepovedalo referenduma o slabi banki in državnem holdingu, so se poveselili par ur prej, preden so odšli na žurko na Brdo.

Je pa res, da je vlada, v primerjavi z rednimi sodišči in drugimi pravosodnimi organi, ustavnemu sodišču prizanesla z varčevanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.