Stanka Prodnik

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Kultura  |  TV

Parlament ali Milano

O tem, kako so pri Svetu parlament primerjali z modno brvjo

Alenka Bratušek na dan izvolitve za mandatarko.

Alenka Bratušek na dan izvolitve za mandatarko.
© Borut Krajnc

Prejšnjo sredo je bil poleg odhoda Janeza Janše dober razlog za veselje tudi prva mandatarka v zgodovini samostojne Slovenije, a veselja je bilo kmalu konec – že naslednji dan. Vsakršno upanje, da se bodo mediji lahko izognili seksističnim opazkam, je splahnelo že v oddaji Svet na Kanalu A, kjer se jim je zdelo primerno, da parlament primerjajo z Milanom in modno brvjo, v studio pa povabijo stilista Borisa Arivukoviča, ki je menda študiral v Milanu in ne mara vzhodnoevropskega kiča, temveč je privrženec minimalizma.

Svet na Kanalu A, ki smo mu zadnje čase potihoma začeli prikimavati, saj se je v svojem perverznem senzacionalizmu vsaj malce bližal senzacionalizmu Pop TV, je tako v četrtek izgubil še zadnje točke prednosti. Ni namreč večje »zmage« za feminizem od tega, da predvajaš skladbo Man, I Feel Like A Woman country pevke Shanie Twain, medtem ko v počasnem posnetku gledamo govor Alenke Bratušek. Prav tako ni večje »zmage« za feminizem od tega, da poslanke snemaš v zadnjico in noge, pri tem pa na to temo v studio povabiš celo gosta.

Omenjeni Arivukovič je z voditeljico Nušo Lesar, ki je pogovor začela z mislijo »moški imate vedno kaj pripomniti na videz žensk«, poklepetal o rdečih petkah Eve Irgl in belih petkah Alenke Jeraj ter pokritiziral Tamaro Vonta, ki se po njegovem mnenju sploh ne trudi. A njegov ključni nasvet je bil, da je najlepši modni dodatek nasmešek. Upam, da je to sporočil tudi odhajajočemu premieru.

Žal je očitno res, kar je v istem prispevku dejal poslanec Gašpar Gašpar Mišič, da v nobeni dobri službi ni na vrhu ženska, dokler ne »zagusti«. In kako zelo nam je moralo »zagustiti«, da se je celo Janša v petkovih Odmevih, seveda z Rosvito Pesek, zdel skoraj nekoliko umirjen, če ne celo pomirjen, da ni več premier, medtem ko so ga pestile razne težave, kot je bila na primer ta, da je bil Radovan Žerjav slab gostitelj azerbajdžanskega ministra.

Gostitelja nedeljske večerne oddaje na nacionalki Jure Godler in Tilen Artač pa še vedno nista ugotovila, da je lahko odločilna poteza, ki oddajo naredi ali pokoplje, dobra izbira gosta. Čeprav z misicami, ki kdaj napišejo tudi kakšno knjigo, načeloma ni nič narobe, je precej bedno, da se maturanta z njimi pogovarjata o modnih dodatkih in tem, koliko jim pomeni neka preliminarna oblika zaroke. Še bolj bedno je, da medtem ko z njo srkata meso iz ocvrtega škorpijona, Hamo prepeva, kako je sanjal, da je miss vesolja zgoraj, pa potem spodaj in kako mu reče »Hamo, še«.

Smo se pa zato nasmejali v ponedeljek, ko se je nacionalki v Odmevih pripetila ena od bolj prikupnih napak. Med prispevkom o letošnjih Jurčičevih nagrajencih so pri izjavi dobitnika Matevža Tomšiča dodali podnapise iz očitno nekega drugega prispevka, a za nekaj sekund je pod njegovo pojavo pisalo: »To je škandalozno in sramotno.« Čeprav nehote, je bil to eden boljših komentarjev o letošnjih nagrajencih, Tomšiču in Ivanu Štuhecu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.