Staš Zgonik

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Družba

Priprta vrata

Pravna praznina že zdaj omogoča nekaznovano izogibanje cepljenju

Za »pregon« staršev, ki otrok nočejo cepiti, je pri nas odgovoren Zdravstveni inšpektorat. V zadnjih dveh letih so staršem izrekli 28 denarnih kazni. V zadnjih petih letih so inšpektorji kazen izrekli v zgolj treh odstotkih obravnavanih primerov.

Z izrekom kazni obveznost cepljenja ne preneha. Starši si ne morejo »kupiti« izjeme. A kljub temu tako rekoč ni primerov, da bi staršem izrekali več denarnih kazni zapored, do uklonitve. Vse pogosteje se sklicujejo na domnevno pomanjkljivo izpolnjevanje pojasnilne dolžnosti zdravnika cepitelja, da jih torej ni zadovoljivo poučil o sestavinah cepiva, morebitnih neželenih učinkih ... V tem primeru inšpektor nima druge izbire kot ustaviti postopek proti staršem. »Inšpektor izpolnjevanja pojasnilne dolžnosti zdravnika v okviru svojega nadzora ne more ugotavljati, ker v zakonu ni opredeljenih kriterijev ali meril, kdaj je pojasnilna dolžnost ustrezno izpolnjena. Ker gre pri tem za strokovno vprašanje, na katero inšpektor ne more odgovoriti, se v teh primerih postopek zoper osebo, ki cepljenje odklanja, s sklepom prekine, na ministrstvo za zdravje pa pošlje zahteva po rešitvi predhodnega vprašanja v zvezi s pojasnilno dolžnostjo,« je pojasnila Manca Uršič Rosas z Zdravstvenega inšpektorata. Zadnje leto so na inšpektoratu prejeli že več kot 50 prijav kršitve pojasnilne dolžnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.