Le PEN Slovène

Med člani slovenskega in tako tudi mednarodnega PEN-a je nekdanji predsednik deželne vlade »deloval« (beri: plačeval članarino) 25 let, ko pa so zaradi vrste neetičnih dejanj (vsaj tako osebno razumem razloge za izključitev) postavili njegovo članstvo pod vprašaj in ga končno, ne pa še dokončno, izključili, jih je kar počez, zlasti pa vodstvo, ozmerjal z oznovci in udbovci. Natančneje (citat): »Danes se je v vodstvo te organizacije (PEN-a, op. p.) nateplo vse mogoče, glavno besedo pa imajo sodelavci Udbe in Ozne.« Kaj se je nateplo, gospod univerzitetni diplomirani obramboslovec? Ste morda imeli v mislih krdelo pritepencev, dodatno in zaničljivo stigmatiziranih z ovaduštvom in slepo pokorščino? Le zakaj ste se jih spomnili prav sedaj? Bi bil pohvaljen, če bi nekdo z enako patetiko označil kakšno drugo vodstvo, recimo uredništvo Demokracije, Reporterja ali pa kar vaše stranke in poslanske skupine? In še tole: od kod in do kam seže tisti »danes«?

Takšnih ali podobnih nastopov in izbranega (nespodobnega) besedišča smo od tega gospoda sicer vajeni, mnogi pa smo presenečeni izvedeli, da je omenjeni gospod tudi član PEN-a, ugledne mednarodne organizacije književnikov, katere temeljna naloga je obramba svobode misli in delovanje v korist razvoja literature in sožitja med narodi. Janša kot predsednik stranke niti svojim poslancem ni dovolil svobode misli, saj jim je lani po predčasnih volitvah, v parlamentu preprečil oz. nadziral glasovanje, s pritiski na drugače misleče (istospolno usmerjeni, izbrisani iz evidenc za priznanje stalnega bivališča, Romi, nekdanji pripadniki protifašističnega odpora in taboriščniki …) pa je kot predsednik vlade ogrožal temeljne ustavne in človeške pravice ljudi in možnost za demokratični dialog. Drugim je jemal ali omejeval svobodo, sedaj (ob izključitvi iz PEN-a) pa jo prizadeto terja zase! Dodajmo, da je ta isti gospod (še kot nedavni predsednik vlade) »pod grožnjo s sodnim preganjanjem hotel prisiliti koordinatorja KOKS-a (Koordinacijski odbor kulture Slovenije, op. p.) k nizkotnemu ovajanju svojih kolegov, protestnikov, vstajnikov, borcev za svobodo izražanja, ki so v pismu kritizirali vlado.« (citat: Vlado Ž.)

Težko bi ugovarjali tem in drugim argumentom, ki jih je slišati te dni in pritrjujejo domnevi, da je omenjeni izključeni član s svojim delovanjem in stališči ogrožal demokracijo in svobodo, pri čemer tudi do nekaterih najuglednejših članov PEN-a ni bil ravno spoštljiv. Bo dovolj omeniti, da se celo kolegu iz omenjenega združenja, znanemu slovenskemu pesniku, akademiku in domoljubu, ki je že v petdesetih letih, pa tudi kasneje, ob tveganem odporu zoper skupna (jugoslovanska) jedra, nosil glavo naprodaj, ni nikoli niti z besedico opravičil za težko in povsem neresnično obtožbo?

V seznamu prijateljskih izstopov iz PEN-a lahko najdemo zlasti imena tistih članov, ki so se ob lanski ukinitvi ministrstva za kulturo lepo potuhnili ali pa iskali argumente za tiho, morda pa le polglasno podporo tej sramotni potezi prvega ministra oz. njegove vlade. Med njimi je tudi »nobelovec«, ki se je, mimogrede, proslavil s »hvalospevom« črnemu piranskemu županu in se kasneje menda celo javno pokesal za svoj greh. Tudi znani »častilec« pokojnega predsednika republike je protestno izstopil. Se še kdo spomni, kako je pisatelj z visokimi etičnimi standardi pridigal o »vakuumu čisto na vrhu slovenske države«? Ker pa je med »izstopniki« tudi nekaj takšnih, ki menda sploh niso člani, lahko v naslednjih dneh pričakujemo, da bodo iz »PEN-a« izstopili še nekateri, morda vsaj tisti najbolj vneti »literadi« iz poslanskih klopi.

In mi, navadni državljani, kaj si lahko mislimo ob takšnih in drugačnih slovenskih grenko-sladkih PEN-inah? Nemara nam ne bo preostalo drugega, kakor da zares popenimo tudi sami!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.