, 11:15  |  Družba

Nasmenite se, Google vas fotka!

Google naj bi slovenske ulice fotografiral že letos poleti

Ameriški internetni velikan Google naj bi s svojo floto avtomobilov v Slovenijo prišel že letos poleti, je pred kratkim preko Twitterja sporočila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. S kamerami opremljeni avtomobili bodo poslikali slovenske ulice, fotografije pa bodo v aplikaciji Street View predvidoma na voljo v začetku prihodnjega leta. Pri informacijskem pooblaščencu so potrdili, da z Googlom potekajo pogovori o uvedbi storitve Google Street View. "Trenutno čakamo na podrobnejše informacije o sami izvedbi z njihove strani, to je glede terminskega plana, obveščanja javnosti, izbire poti in podobno."

To so potrdili tudi pri Googlu. "Pripravljamo se, da bomo oddali zahtevane informacije o načrtu snemanja," so zapisali, vendar pa podrobnosti zaenkrat še ne razkrivajo. Informacijski pooblaščenec in Google sta sklenila dogovor, da bosta javnost o podrobnostih obvestila v skupne sporočilu za javnost. "Javnost bo vsekakor pravočasno obveščena o tem, kdaj in kje naj bi snemanje potekalo, kje bo dostopnih več informacij o sami storitvi in kam se obrniti v primeru težav," je dejal namestnik informacijskega pooblaščenca Andrej Tomšič.

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje z podrobnimi posnetki mestnih ulic, je mnogih državah sprožila nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Le pred nekaj mesecih si je tako Google zaradi spornega zbiranja informacij v sklopu projekta Street View v ZDA prislužil tudi milijonsko kazen. "Informacijski pooblaščenec je od družbe Google zahteval širok nabor varovalk, od jasnega vnaprejšnjega informiranja javnosti do zameglitve obrazov in registrskih tablic ter drugih ukrepov," je dejal Tomšič, in dodal, da bodo konkretne varovalke predstavljene, ko bodo znane natančnejše informacije o sami izvedbi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.