Alenka v zlati kletki

Soglašam z ocenami Vlada Miheljaka. Vendar ostaja dejstvo, da brez zadolževanja v tujini ne moremo potegniti našega voza iz blata. Sedanja cena zadolževanja je pa tako visoka, da nam bo dolgoročno onemogočala okrevanje gospodarstva. Torej je naša naloga doseči znižanje cene zadolževanja. Bojim se, da glede na ustvarjeno klimo v mednarodnem okolju o naši državi, nimamo na razpolago drugih poti, kot jo je izbrala sedanja vlada. Cena našega zadolževanja je začela rasti potem, ko so na referendumu zavrnili pokojninski zakon in zakone s področja trga dela Pahorjeve vlade. Vsem tistim, z Janšo na čelu, ki so govorili, da so opozorila o poslabšanju položaja naše države na finančnih trgih v primeru zavrnitve teh zakonov, le prazne grožnje, bi jim sedaj morali izstaviti račun za njihovo demagogijo. Tudi sindikalnim funkcionarjem za povečevanje brezposelnosti.

Z izsiljevanjem Janeza Janše, da se fiskalno pravilo vpiše v Ustavo, in nasprotovanjem velikega dela strokovne in politične javnosti, se je dodatno ustvarjal negativni položaj naše države na finančnih trgih. Ne nazadnje, SDS je preko Evropske ljudske stranke že večkrat izvajala pritisk na Slovenijo za uveljavljanje svoje politike doma. Domnevam, da je tokrat uspešno izvršil pritisk na Alenko Bratušek preko »Evrope«.

Kar se tiče nemškega gospodarskega čudeža in Schröderjevih reform pa samo sledeče: znanec, uspešen podjetnik v Nemčiji, mi je pripovedoval, da ima veliko Nemcev po dve, nekateri pa celo po tri službe zato, da lahko dostojno preživijo svoje družine. Zato ni čudno, da zaposleni kot po tekočem traku zahtevajo zvišanje plač. Sicer se pa tudi že v Nemčiji negativno odraža njihova politika do prezadolženih držav, saj te države ne morejo več toliko kupovati v Nemčiji, kot so v boljših časih. To se pa odraža na upadanju nemške gospodarske rasti. Zato upam, da bodo večjo pozornost, ne samo v besedah, ampak tudi v dejanjih, evropski politiki posvetili okrevanju gospodarstva in večji zaposlenosti, kar bo ugodno vplivalo tudi na gospodarsko okrevanje pri nas.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.