Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 21  |  Dva leva

Alenka v zlati kletki

(s fiskalnim pravilom okoli vratu)

„Vsakokratna večina v parlamentu je na razpotjih izbrala drugačno pot, kot smo jo mi zagovarjali. Eden takih primerov je predlog za spremembo volilnega sistema leta 1996. Če takrat ne bi prišlo do spremembe ustave in bi Slovenija uzakonila dvokrožni večinski volilni sistem, potem danes ne bi bilo krize. Politični sistem bi bil odporen na krize, odgovornost bi bila jasna, izvršilna oblast bi bila odgovorna. Ne bi imeli takega proračunskega primanjkljaja, skoraj 20 milijard evrov dolgov in takih monopolov. Ne bi ves čas imeli ene in iste vlade, ampak bi se sistem izčistil in bi bil učinkovit. Ker se je v nasprotju z voljo ljudstva v ustavo zapisalo izkrivljen proporcionalni volilni sistem, imamo danes položaj, ki spominja na tiste mediteranske države EU, ki so v programu mednarodne finančne pomoči. Zaradi tega, ker se je na tistem križišču večina politične elite odločila napačno, gre Slovenija v tej smeri. Zadnje tedne še s pospeškom.“
— Janez Janša meni, da bi bila Slovenija, če bi sprejela večinski sistem, politično stabilna in ekonomsko cvetoča kot Belorusija.

Ne rečem, da je Bratuškovi in sploh koaliciji enostavno. Po eni strani sta pod velikim pritiskom “mednarodne skupnosti”, torej tiste dominantne evropske in svetovne politično-finančne falange, ki hoče disciplinirati dežele, ki preveč solirajo in kljubujejo. Sloveniji ponujajo kvečjemu vlogo, kot predlaga ameriški veleposlanik Mussomeli, balkanskega Singapurja. Če je to idealna perspektiva Slovenije kot članice EU, potem se je treba takoj začeti pripravljati na neizogibno dejstvo. Namreč na izstop iz monetarne unije in morda tudi iz Unije kot take. To je za prepričane Evropejce, kakršen sem tudi sam, neprijetno spoznanje. A poraz je treba sprejeti racionalno. Če parafraziram pokojnega pariško-srbskega profesorja Ivana Đurića, je treba spoznati, da je EU možna, a ne nujna skupnost. Namreč, Đurić je svojim Srbom nekoč očital, da niso dojeli, da je bila Jugoslavija možna, a ne nujna skupnost, in so jo zato zaradi grožnje razpada pahnili v vojno. Sploh se zdi, da Evropska unija v marsičem ponavlja zgrešene lekcije Jugoslavije. Le da je bila Slovenija v Jugoslaviji v diametralno nasprotni vlogi, kot jo aktualno igra v EU.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Rudi Kropivnik, Ljubljana

    Alenka v zlati kletki

    Soglašam z ocenami Vlada Miheljaka. Vendar ostaja dejstvo, da brez zadolževanja v tujini ne moremo potegniti našega voza iz blata. Sedanja cena zadolževanja je pa tako visoka, da nam bo dolgoročno onemogočala okrevanje gospodarstva. Torej je naša naloga doseči znižanje cene zadolževanja. Bojim se, da glede na ustvarjeno klimo v mednarodnem okolju o naši državi, nimamo na razpolago drugih poti, kot jo je izbrala... Več