|  Družba

Pomahajte Googlu!

Street Wiew: London

Street Wiew: London
© Google Maps

Iz Googla so sporočili, da bodo 9. julija začeli s snemanjem slovenskih ulic. Googlovi avtomobili bodo s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko fotografirali mesta, fotografije pa bodo v prihodnjih mesecih že del Googlovih zemljevidov. Google bo vožnjo po Sloveniji začel po večjih slovenskih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval z manjšimi mesti ter obrobji mest, so zapisali v izjavi za javnost.

Google bo s prvim dnem začetka vožnje Googlovih avtomobilov na spletni strani google.si/streetview zagotavljal redno obveščanje o lokacijah svojih avtomobilov, so še sporočili.

Ob tem se je oglasila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je zagotovila, da se je Google zavezal k "sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost, do katerih neizogibno pride pri tovrstnih storitvah". Med omenjene ukrepe sodijo: redno obveščanje o lokacijah Google avtomobilov in več informacij o sami storitvi, zameglitev obrazov in registrskih tablic vozil še pred objavo, mehanizem za sporočanje napak (gumb "prijavi napako" na vsaki sliki), varnostni postopki in ukrepi za zavarovanje zajetih podatkov, izobraževanje voznikov in prilagajanje terminov in lokacij voženj ter drugi ukrepi. Z naborom omenjenih ukrepov se lahko zagotovi potrebno ravnotežje med pravicami posameznikov in uresničevanjem legitimnih interesov zasebnega sektorja, je zapisala pooblaščenka.

Musarjeva  dodaja, da "imajo storitve prikaza ulic imajo številne možne uporabe, npr. za načrtovanje potovanj, predogled različnih lokacij, za izobraževanje in turistično promocijo".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.