Vanja Pirc

, 14:20  |  Kultura

Slovenska filma nagrajena v Benetkah!

Rok Biček, režiser v Benetkah nagrajenega Razrednega sovražnika

Rok Biček, režiser v Benetkah nagrajenega Razrednega sovražnika
© Uroš Abram

Film mladega slovenskega režiserja Roka Bička Razredni sovražnik je na letošnjem, že 70. beneškem filmskem festivalu, najstarejšem in enem najpomembnejših na svetu, prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov (FEDEORA). Posebno omembo istega združenja je dobil igralec Giuseppe Battiston, ki je odigral glavno vlogo v italijansko-slovenskem filmu Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo) režiserja Mattea Oleotta. Oba filma sta bila na festivalu predvajana v okviru Tedna mednarodne kritike in že ves teden sta veljala za favorita svoje kategorije, kar so dajale slutiti večkrat napolnjena dvorana in stoječe ovacije po filmskih projekcijah. Zato ne preseneča, da je Oleottov film danes prejel tudi nagrado občinstva v svoji kategoriji, Bičkov, ki se je po naklonjenosti gledalcev uvrstil tesno za njim, pa posebno omembo.

Biček je s svojim prvim celovečercem, ki ga je zasnoval po resničnih dogodkih iz let, ko je sam obiskoval novomeško gimnazijo, odločno prepričal že na petkovi premieri v Sali Darsena, eni od petih ogromnih dvoran na beneškem otoku Lido, kjer poteka filmski festival. Filmsko zgodbo je spletel na podlagi spominov na samomor ene od dijakinj in nato še na upor njenih sošolcev, s katerim so skušali opozoriti na odgovornost šole pri tem tragičnem dogodku. S scenarijem, ki ga je napisal skupaj z Janezom Lapajnetom in Nejcem Gazvodo, je prepričal Slovenski filmski center, nazadnje pa ga je prelil v izjemno ganljiv, kompleksen, večplasten film, v katerem nič ni črno-belo, kjer nihče ni samo kriv ali nekriv in ki nazorno pokaže, kako zelo lahko besede božajo in kako zelo udarijo, sploh če so izrečene nepremišljeno. Na zadnji, tretji projekciji filma je najmanj 70 obiskovalcev zaradi prevelikega povpraševanja celo ostalo pred dvorano, kar je se na projekcijah slovenskih filmov na tako pomembnih festivalih doslej menda še ni zgodilo.

Giuseppe Battiston je odigral glavno vlogo v italijansko-slovenskem filmu Zoran, moj nečak idiot

Giuseppe Battiston je odigral glavno vlogo v italijansko-slovenskem filmu Zoran, moj nečak idiot
© Uroš Abram

Na torkovi premieri je navdušenje občinstva, pospremljeno z več spontanimi aplavzi, požel tudi film Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo), ki se ga je režiser Matteo Oleotto lotil, potem ko se je po trinajstih letih življenja v italijanski prestolnici vrnil v domačo Gorico. Takrat je začel še pozorneje opazovati okolje, v katerem je odraščal, in najbolj so se ga dotaknili ljudje s podeželja, ki leta in leta živijo eno in isto življenje, v katerem se nikoli prav zares nič ne zgodi, a vseeno ne zmorejo seči ven iz svojih miselnih in fizičnih okvirjev. Vse te ljudi je združil v vlogi ciničega, zagrenjenega, lažnivega, popolnoma neodgovornega pijanca Paola, ki ga je upodobil priznani italijanski igralec Giuseppe Battiston, sicer domačin iz Vidma, in jih nato skušal vreči iz ustaljenih tirnic tako, da je nepričakovano soočen s prihodom Zorana, posebnega izredno sramežljivega najstnika iz Slovenije, ki ga je upodobil Rok Prašnikar. Za produkcijo filma, ki predstavi vse stereotipe o življenju na tej in oni strani meje, a ponudi rešitev, kako jih preseči, sta poskrbela zamejska produkcijska hiša Transmedia (Aleksandrinke, Archeo) in slovenska Staragara (Kruh in mleko, Circus Fantasticus, Archeo).

Na koncu je FEDEORO najbolj prepričal Biček, Battinston si je z vlogo Paola prislužil posebno omembo, ta pa je pripadla tudi Anni Odell za celovito avtorsko delo v švedskem filmu The Reunion. Zdaj čakamo na jutrišnjo odločitev, kdo bo odnesel preostale nagrade, tudi seveda nagrado za najboljši prvenec, pa tudi glavno nagrado, zlatega leva, ki ga je lani osvojil Kim Ki-duk s filmom Pieta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.