Urša Marn  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 48  |  Ekonomija

Spomladansko čiščenje

Pred rezultati stresnih testov ne trepeta le Slovenija, ampak vsa Evropa

Kako velika bo luknja v bankah? Tega vprašanja si ne zastavlja samo slovenska vlada, pač pa vse evropske vlade. Evropska centralna banka želi v prihodnjem letu vzpostaviti enoten bančni nadzor kot enega od treh stebrov bančne unije, s čimer želi povrniti zaupanje v območje evra in preprečiti nove krize. Pred tem namerava ugotoviti, koliko toksičnih terjatev še imajo ključne evropske banke. Da bi to ugotovili, bodo morale vse evropske države prihodnje leto v postopek ocenjevanja kakovosti bančne aktive in stresne teste. Slovenija je to začela prva, zato bodo rezultati znani že sredi decembra, rezultati za ostale evropske banke pa bodo znani šele v drugi polovici prihodnjega leta. Kako velika bo luknja v bankah, je odvisno predvsem od strogosti stresnih testov. Strožja bodo merila, večja bo luknja in več dodatnega kapitala bodo potrebovale banke. Test ne sme biti premil, zato da ECB ohrani verodostojnost, a tudi ne pretirano strog, saj to lahko povzroči nove pretrese v bančnem sistemu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • dr. France Križanič, Ljubljana

    Spomladansko čiščenje

    V zanimivi razpravi o času in obsegu potrebne dokapitalizacije poslovnih bank na Slovenskem je treba upoštevati, da so bile v obdobju zadnje finančne krize (2009 in naprej) zahteve regulatorja (Banke Slovenije) po dokapitalizaciji poslovnih bank deloma v državni lasti takoj in v celoti upoštevane in da pri tem v NLB strateški partner, KBC, ni sodeloval. Več