Pravi zgodovinar?

Razlika med objektivnimi in političnimi merili za podelitev državnega priznanja

Na povojne zločine je zgodovina najprej »pozabila«, sedaj pa jih nekateri zgodovinarji obravnavajo ne nujno samo na znanstveni način (na fotografiji grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu)

Na povojne zločine je zgodovina najprej »pozabila«, sedaj pa jih nekateri zgodovinarji obravnavajo ne nujno samo na znanstveni način (na fotografiji grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu)
© Borut Peterlin

Pred časom je razburjala podelitev Zoisove nagrade dr. Dušanki Janežič (iz osebnostnih razlogov), a dejansko je vsaj tako sporna tudi podelitev Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke v zgodovini, ki ga je prejel dr. Milko Mikola. Ne iz osebnostnih razlogov, podelitev priznanja je vprašljiva z vidika znanstvenih dosežkov in objektivne vrednosti njegovega raziskovalnega dela.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Dr. Milko Mikola, Škofja vas

  Pravi zgodovinar?

  V tedniku Mladina je bil 3. januarja 2014 objavljen članek novinarja Petra Petrovčiča z naslovom »Pravi zgodovinar?«, ki se nanaša na Zoisovo priznanje, ki sem ga spodaj podpisani lani novembra prejel za znanstvene dosežke na področju zgodovinopisja. V njem uvodoma navaja, da je bila podelitev tega priznanja »vprašljiva z vidika znanstvenih dosežkov in objektivne vrednosti njegovega... Več

 • Joško Čolnik, Domžale

  Pravi zgodovinar?

  Z zamolčanjem, lažjo in nevednostjo lahko delu prebivalstva, ki hlepi po novih resnicah, pravilno ideološko usmerjeni zgodovinarji pričarajo nova dejstva. Več