Borut Mekina

 |  Mladina 1  |  Politika

Corruptio medicus

Zaradi dolgoletnega zagovarjanja zasebništva je postala korupcija v zdravstvu splošno sprejemljiva

© Tomaž Lavrič

Pred časom se je na Mladino obrnil bivši predstavnik ene od večjih farmacevtskih multinacionalk in razkril, kaj vse so dobavitelji zdravil in medicinskih pripomočkov v zadnjih letih nudili izbranim slovenskim zdravnikom. In sicer na t. i. sponzoriranih »strokovnih izobraževanjih«. Seznam ugodnosti je res impozanten. Pod pretvezo izobraževanja naj bi nekateri zdravniki smučali v Davosu, se šli safari v Južnoafriški republiki, si privoščili izlet s turistično ladjo do Niagarskih slapov, ogledali naj bi si plantaže v Louisiani, se zabavali v Disneylandu na Floridi, šli na koncert Raya Charlesa, na baletno predstavo v Sydneyju, kabaret v Berlinu, muzikal v londonskem West Endu, vse to vključno s prenočitvami v luksuznih hotelih in večerjami ob dragem vinu, z jastogi in ostrigami na krožniku ter »vljudnostnimi« darili. Kot so recimo nekaj sto evrov vredne torbice Dolce & Gabbana. A tisto, kar je res presenetljivo pri teh zgodbah, ni denar. Ampak da so te zgodbe vsem znane. So decembrska odkritja kriminalistov pri preiskavi korupcije v zdravstvu koga res presenetila?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Borut Mekina, Mladina

    Corruptio Medicus

    V članku z naslovom Corruptio Medicus, v katerem sem pisal o korupciji v zdravstvu, sem v zaključku omenil primer podjetja Ortolab. Zapisal sem, da je decembra v Slovenj Gradcu nastal medicinski diagnostični center MDC Ortolab. „Gre za že drugo istoimensko podjetje družine Plešivčnik; prvo je ustanovil dolgoletni direktor slovenjgraške bolnišnice Drago Plešivčnik. Več

  • Borut Mekina, Mladina

    Corruptio Medicus

    Popravek Več