Borut Mekina

3. 1. 2014  |  Mladina 1  |  Politika

Corruptio medicus

Zaradi dolgoletnega zagovarjanja zasebništva je postala korupcija v zdravstvu splošno sprejemljiva

© Tomaž Lavrič

Pred časom se je na Mladino obrnil bivši predstavnik ene od večjih farmacevtskih multinacionalk in razkril, kaj vse so dobavitelji zdravil in medicinskih pripomočkov v zadnjih letih nudili izbranim slovenskim zdravnikom. In sicer na t. i. sponzoriranih »strokovnih izobraževanjih«. Seznam ugodnosti je res impozanten. Pod pretvezo izobraževanja naj bi nekateri zdravniki smučali v Davosu, se šli safari v Južnoafriški republiki, si privoščili izlet s turistično ladjo do Niagarskih slapov, ogledali naj bi si plantaže v Louisiani, se zabavali v Disneylandu na Floridi, šli na koncert Raya Charlesa, na baletno predstavo v Sydneyju, kabaret v Berlinu, muzikal v londonskem West Endu, vse to vključno s prenočitvami v luksuznih hotelih in večerjami ob dragem vinu, z jastogi in ostrigami na krožniku ter »vljudnostnimi« darili. Kot so recimo nekaj sto evrov vredne torbice Dolce & Gabbana. A tisto, kar je res presenetljivo pri teh zgodbah, ni denar. Ampak da so te zgodbe vsem znane. So decembrska odkritja kriminalistov pri preiskavi korupcije v zdravstvu koga res presenetila?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Borut Mekina, Mladina

  Corruptio Medicus

  V članku z naslovom Corruptio Medicus, v katerem sem pisal o korupciji v zdravstvu, sem v zaključku omenil primer podjetja Ortolab. Zapisal sem, da je decembra v Slovenj Gradcu nastal medicinski diagnostični center MDC Ortolab. „Gre za že drugo istoimensko podjetje družine Plešivčnik; prvo je ustanovil dolgoletni direktor slovenjgraške bolnišnice Drago Plešivčnik. Več

 • Borut Mekina, Mladina

  Corruptio Medicus

  Popravek Več