Staš Zgonik

10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Družba

Atomska kontinuiteta

Kako stara je jedrska elektrarna v Krškem in kakšna je prihodnost jedrske energije v Sloveniji?

© Uroš Abram

Na umetnem otoku na reki Aar v kantonu Aargau v Švici, čisto blizu nemške meje, stoji jedrska elektrarna Beznau. Sestavljata jo dva reaktorja z močjo 365 megavatov. Julija je elektrarna praznovala 44. rojstni dan in je najstarejša še delujoča jedrska elektrarna na svetu. Čeprav je bila v preteklosti deležna več protestnih akcij in pobud za predčasno ustavitev, lokalno prebivalstvo ni nikoli izgubilo zaupanja vanjo. Pred nekaj leti so sicer švicarske oblasti odobrile načrt za zamenjavo starih reaktorjev z novim, a so nato po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima Daiči pred dvema letoma vse aktivnosti za nedoločen čas zamrznile. Tako reaktorja Beznau 1 in 2 še naprej proizvajata elektriko in naj bi jo vsaj še kakih deset let. Datum dokončne ustavitve še ni določen.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.