Saša Eržen

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Kultura  |  Hudo

Alu mravljišča

Umetnost ali genocid?

© Arhiv Mladine

Radovednost, kakšno je videti celotno mravljišče, je gnala zdaj že upokojenega ameriškega profesorja entomologije Walterja Tschinkla, da je v bivališča mravelj začel vlivati gips, kasneje pa cink in aluminij.

V zadnjem času so se nekateri tega lotili precej podjetno, saj je prek spleta naprodaj kar nekaj aluminijastih odlitkov mravljišč. Naredijo jih tako, da skozi vhod v mravljišče vlijejo staljeno kovino, ko se ta strdi, pa z večjimi in manjšimi lopatami kot paleontologi celotno mravljišče izkopljejo in pazljivo odstranijo zemljo. Aluminijasti odlitek mravljišča montirajo na lesen podstavek in ga razglasijo za umetnost. Mravlje so pri tem le kolateralne žrtve. Osebek, ki se skriva za imenom anthill art oziroma mravljiščna umetnost, je po spletni objavi posnetkov vlivanja vrelega aluminija v mravljišča doživel burne odzive. Obtožujejo ga množičnega poboja žuželk, on pa se zagovarja, da gre večinoma za tujerodne in invazivne vrste mravelj, ki jih je treba tako ali tako uničiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.