Stanka Prodnik Božič

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Kultura  |  TV

Kapo dol

Novinarstvo kot ekstremni šport

Nov mejnik v ekstremnem poročanju

Nov mejnik v ekstremnem poročanju
© TVS

»Kapo dol« je bila v minulih tednih gotovo ena največkrat uporabljenih fraz na televiziji, saj so jo ob olimpijskih dosežkih naših športnikov izrekali tako športni komentatorji kot oboževalci na sprejemih za nosilce medalj. Olimpijske medalje in naravne katastrofe so kamere pripeljale v kraje, ki jih ne obiščejo prav pogosto.

Kapo je treba seveda sneti tudi v znak spoštovanja do gasilcev, ki so prebivalcem Slovenije v tem času pomagali premagovati žled in poplave. Vodilna nacionalkina poročevalka iz ekstremnih razmer Mojca Dumančič pa je končno dobila konkurenco. Prejšnji četrtek je bil namreč Matija Mastnak med poročanjem iz poplavljenih vasi na Planinskem polju do pasu v vodi. Kapo dol.

Poplavljeno območje je obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, ki ni stopil do pasu v vodo, da si ne bi zmočil predsedniškega imidža. Bil je namreč v črnem usnjenem bomberju in črni čepici s šiltom, na kateri je imel slovensko zastavo. Kapa s šiltom je očitno postala nepogrešljiv del predsedniške uniforme, saj si jo za na teren občasno nadene tudi premierka Bratuškova, ki je v kakem drugem pokrivalu še nismo videli.

V oddaji Tarča sta se prejšnji teden pomerila prvi revolver Odmevov Slavko Bobovnik in ljubljanski šerif Zoran Janković Zoki. Oddaja je imela sicer naslov Bremena Zorana Jankovića, ta pa so zdaj, kot bomo videli, preložena kar na novinarje.

Zoki je bil od začetka do konca oblečen v svoj značilni nasmešek, ki v kontekstu vse številnejših obtožb postaja vse bolj bebav, medtem pa je Bobovnik suvereno vodil dvoboj – najprej le z županom, potem še s preostalimi gosti – in sumljivemu, a spretnemu Jankoviču, ki ga je sicer označil za dobrega ekonomista, le sem ter tja značilno požugal s svojim kulijem.

Ker so postopki na sodiščih počasni in dolgotrajni, Janković pa je pripravljen predložiti vso dokumentacijo, je strokovnjak za organizirani kriminal Bojan Dobovšek pozval preiskovalne novinarje, naj oni razčistijo zadeve. Baje imajo tudi več pristojnosti kot kriminalisti. Čakamo junaka, pred katerim bomo lahko končno sneli kapo.

Vsekakor pa kapo dol Bobovniku, ker je ostal na nacionalki. Televizijski studio je po njegovem prostor za zastavljanje vprašanj, na katera bi gledalci radi dobili odgovore. »Tudi če so ta vprašanja neprijetna. Ali če so hudo neprijetna.« Bomo videli, kako se bo na obračunu z njim odrezal Janez Janša, ki ga je Bobovnik povabil v naslednjo Tarčo.

V sredo pa se je Bobovnik – z nepogrešljivim kulijem v roki – izkazal še kot voditelj oddaje Stopimo skupaj za gasilce, v kateri so zbirali denar za opremo prostovoljnih gasilcev. No, tudi predsednika Pahorja ne smemo spregledati. V klicnem centru je naš predsedniški Zelig pomagal kot eden izmed telefonistov. Naj mu bo, kapo dol.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Alenka Bizjak, za civilno iniciativo Tržnice ne damo

    Kapo dol

    V Mladini z dne 7. marca 2014 je bilo objavljeno pismo meščana g. Franceta Zupana, ki z veliko naklonjenostjo obravnava delo župana Zorana Jankovića in njegove urbanistične ekipe. Pri tem se obregne kritično ob civilne pobude, ki da g. župana želijo »osebno diskvalificirati in ga napadajo po medijih« vse v želji, da bi Ljubljana še naprej ostala dolga vas. Zanj smo moteč element v mestu, ki z 8. Več

  • France Zupan, Ljubljana

    Kapo dol

    Ne bom tajil: všeč mi je, da me je gospa Alenka Bizjak imenovala ’’starejši gospod, ki ima rad svoje mesto’’. Bere se prav fino, pa še res je. Svetovala mi je tudi, ’’da naj se mogoče le zavem’ in ’’ustvarim svoje mnenje’’, ker sem očitno s preveliko naklonjenostjo obravnaval župana Jankovića in obenem z njim delo ljubljanskega urbanista, arhitekta... Več