Kapo dol

V Mladini z dne 7. marca 2014 je bilo objavljeno pismo meščana g. Franceta Zupana, ki z veliko naklonjenostjo obravnava delo župana Zorana Jankovića in njegove urbanistične ekipe. Pri tem se obregne kritično ob civilne pobude, ki da g. župana želijo »osebno diskvalificirati in ga napadajo po medijih« vse v želji, da bi Ljubljana še naprej ostala dolga vas. Zanj smo moteč element v mestu, ki z 8.272 podpisi branimo zaščiten predel mesta, hvaljeno, kar evropsko znano ljubljansko tržnico, pomemben del Plečnikove Ljubljane, ki je razglašena za spomenik državnega pomena. G. Zupan očitno podpira gradnjo garaže pod tržnico, s čimer bi poleg domačih predpisov, kršil tudi mednarodna predpisa kot je Granada Convention for the Protection of Architectural Heritage of Europe ter Valleta convention on the Protection of Archeological Heritage.

G. Zupanu je očitno prav in normalno, da župan v svoj volilni program vključi zaščiten predel zgodovinskega mestnega jedra, si ga enostavno prisvoji, da ga bo spremenil po svojih hotelskih potrebah. Tako se pri nas vzgaja preproste ljudi, ki niso poučeni, da celo najvišja znanstvena ustanova v državi, SAZU, poseg v ta predel z garažno hišo, v celoti zavrača.

Ne zanikam, da župan ni naredil za mesto tudi kaj dobrega, predvsem je mesto veliko bolj čisto, a stanje na področju onesnaženosti zraka je še naprej zaskrbljujoče, kar ocenjuje študija Aphecom, ki jo je izdelal Inštitut za varovanje zdravja v letu 2011 v Ljubljani. Mesto krši dovoljeno letno koncentracijo že 7 let, dnevne dovoljene koncentracije pa so kršene v povprečju vsake tri dni. Tako mesto krši pravo Evropske unije zaradi neizpolnitve obveznosti Direktive Sveta 1999/30/ES o mejnih vrednostih substanc, ki onesnažujejo zrak. Po sodbi sodišča EU naša država krši pravo EU in bodo sledile visoke denarne kazni.

Menim, da je nezaslišan primer »urejanja« mesta te županske ekipe prav prodaja Plečnikovega stadiona zasebniku, pri tem pa javnosti lagala, da gre za njegovo obnovo. Megalomanski načrti, kot se je izkazalo, pa so predvidevali kar manjši hotel, nakupovalno središče, plezalni center, mesto otrok, televizijski studio in pralnico avtomobilov. Plečnikov oder, t.i. glorieto, pa bi predelali v restavracijo. Tako »obnovo«, ki bi iznakazila Plečnikovo mojstrovino, ki je še vedno kulturni spomenik državnega pomena, je podpiral župan s podžupanom arhitektom Koželjem, odločno pa nasprotovala umetnostnozgodovinska stroka pri ZRC SAZU.

Danes Plečnikov stadion pred očmi vseh nas klavrno propada v zasebni lasti. Moral pa bi biti obnovljen za športne prireditve vsem šolam in tudi rekreacijo meščanov.

Naj si g. Zupan ustvari svoje mnenje tudi o dejstvu, da država Češka dejansko obnavlja Plečnikovo dediščino pri njih in je njena kulturna delegacija razočarana zapustila Ljubljano ob ogledu o stanju njegovih arhitekturnih stvaritev pri nas. Očitno je odpadla zamisel, da bi kandidirali skupaj z nami za vpis na znameniti seznam UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine.

Mogoče se bo g. Zupan le zavedel, da je župan Janković najlepše mesto podedoval in da so najlepše vedute mesta pod njegovim županovanjem zelo ogrožene. Kot starejši gospod, ki ima rad svoje mesto, kot piše, se bo mogoče tudi spomnil, da so v preteklosti mesta uspešni možje bili tudi meceni, se z zlatimi črkami zapisali v zgodovino mesta s finančnimi darovi in niso načrtovali in spreminjali spomeniško zaščitenih objektov v svojo korist.

Problema Stožic tu namenoma ne omenjam, dejstvo pa je, da je župan v kriminalistični preiskavi skupaj s sinom že kar nekaj časa. In dejstvo je tudi, da je mesto megalomansko zadolžil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.