Borut Mekina

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Politika

Leljak zlorabil dostop do arhiva

Arhiv Slovenije vložil prijavo zaradi sodelovanja s Heimatdienstom

Vinko Gorenak, Eva Irgl in Roman Leljak pred vložitvijo referendumske pobude. Leljak naj bi po izjavah prič sodeloval tudi z avstrijsko protislovensko organizacijo Heimatdienst.

Vinko Gorenak, Eva Irgl in Roman Leljak pred vložitvijo referendumske pobude. Leljak naj bi po izjavah prič sodeloval tudi z avstrijsko protislovensko organizacijo Heimatdienst.
© Borut Krajnc

V Arhivu Slovenije so minuli mesec obvestili inšpektorat za kulturo, da je prišlo do zlorabe arhivskega gradiva oziroma »uporabe javnega arhivskega gradiva v nedovoljene namene«, nam je pojasnil Bojan Cvelbar, direktor Arhiva. Po naših informacijah naj bi šlo za primer tretjepodpisanega pod referendumsko pobudo o arhivskem zakonu, Romana Leljaka, ki je konec minulega leta avstrijskemu Heimatdienstu, nacionalistični organizaciji, ki je bila v minulem stoletju odgovorna za večino raznarodovalnih politik, uperjenih proti slovenski manjšini, izročil večje število skeniranega arhivskega gradiva.

Leljak je sicer zanikal, da naj bi novembra lani Heimatdienstu predal večje število skeniranega gradiva iz Arhiva Slovenije, v katerem so bili med drugim tudi osebni podatki pripadnikov slovenske manjšine. A za Mladino sta doslej vsaj dve priči zatrdili, da je Leljak to storil. To pravi predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem (SO) Marjan Šturm, ki je DVD-ja tudi predal slovenskemu konzulatu v Celovcu: »Dva DVD-ja sem sam nesel na generalni konzulat. Dobil sem jih od gospoda Feldnerja (vodje Heimatdiensta, op. a.), ki mi je dejal, da mu jih je dal Leljak,« nam je dejal. Prav tako je to potrdil predsednik Slovenskega znanstvenega inštituta v Celovcu dr. Valentin Sima, ki trdi, da je Leljak Josefu Feldnerju na eni od prireditev v Sloveniji »izročil dva DVD-ja s približno 1500 preslikanimi dokumenti«.Tega Leljak ne bi smel storiti, saj je z arhivom podpisal dogovor, da osebnih podatkov ne bo zlorabljal.

Ker naj bi v Arhivu Slovenije tudi že ugotovili, da datum nastanka skeniranih slik ustreza dnevu, ko je gradivo pregledoval Leljak, inšpektorji verjetno ne bodo imeli težkega dela.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.