Borut Mekina

 |  Mladina 9  |  Politika

Je na referendumu tokrat mogoče zmagati?

SDS potrebuje vsaj 340 tisoč glasov

Da je zavrnitveni referendum po novi zakonodaji uspešen, mora glasovati proti večina volivcev, ki odda veljavno glasovnico, pod pogojem, »da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev«. Prav tako na podlagi nove ureditve parlament ni več vezan na izid referenduma in bi lahko takoj po zavrnitvi predlagal »boljši« zakon. A kaj to pomeni v številkah? Na evropskih volitvah leta 2004 in 2009 je bila podobna volilna udeležba, okrog 29 odstotkov. Leta 2009 je recimo glasovalo 463.472 volivcev. Zelo verjetno bo podobno tudi letos. Volilnih upravičencev je okrog 1,7 milijona, in da bi ti zavrnili aktualni zakon o arhivih, bi moralo proti njemu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volivcev, torej okrog 340 tisoč. Če bo torej na volitve prišlo 460 tisoč ljudi, to pomeni, da mora proti arhivskemu zakonu glasovati več kot 73 odstotkov vseh, ki pridejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.