Z Marxom v EU

Berem odmev Matjaža Hanžka (Trajnostni razvoj Slovenije) in Solidarnosti in že oba naziva teh strank povesta dovolj, kaj je za Slovenijo in EU ta hip pomembno. Oboje in še marsikaj! Potem pa iskanje, poudarjanje razlik, skorajda obtoževanje in vztrajanje na svojem (programu). Meni, kot državljanu in potencialnemu volivcu levice pomenijo taki prepiri razočaranje in slab zgled za pravičnejšo, bolj solidarno in pošteno državo. Pa saj to vam je menda jasno!? Neko obliko »podrejenosti« temeljni ideji, socializmu, upoštevajoč njegove stranpoti in »uporabo« dobrih praks kapitalizma, boste morali sprejeti, če hočete vsaj za silo vplivati na politiko te države. To, kar zdaj prepočasi dozoreva, ne vliva zaupanja! Morda je tudi preširoko? Poljaki so ustanovili Antiklerikalno stranko in uspeli s tretjim mestom! Mi pa kar socializem in to takoj. No ja, cilj mora biti visok, da kasneje omagaš.

Veliko bi povedali volivcem z na primer popravkom/revizijo v evropskem merilu najbolj krivične denacionalizacije, z vračanjem oropanega v vseh mogočih oblikah, z obrzdanjem Cerkve in njenih mega apetitov, z novimi načini boja proti nezaposlenosti (skrajšanje delovnega časa, UTD, vlaganjem v razvoj, kadrovsko selekcijo na podlagi rezultatov …) itn.

Za vzor si vzemite - vem, da bo zvenelo povsem »kontra« - Cerkev in desnico; ne kot »program«, ampak kot slogo in podporo kapitalizmu z neoliberalizmom vred. Pa kaj mislite, da tam ne mislijo različno? Ja, ravno tako, kot na levi, ampak, ko gre pa za temeljni interes, kapitalistične vrednote, so enotni! (Novo Krščansko stranko so še pred nastankom »ukinili«!) Gre torej za to, ali boste zmogli dovolj pameti(!) in se na štartu združili, sicer boste ostali na ravni TRS-a in še mnogih drugih neparlamentarnih strank! Interes državljanov bo pa še naprej drsel na stranski tir.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.