Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Pamflet

V imenu pravičnosti

Poti vstaj, pravičnikov in denarja

Ljudski upori v Egiptu in Ukrajini, a tudi v Ljubljani in Mariboru, ki so ad hoc zamenjali dotedanje vlade, so bili medijsko slikani kot dejanja pravičnikov proti korumpiranim oblastem. Pustimo tokrat vpogled v zgodovino in poglejmo aktualno stanje stvari.

Po odstavitvi Muslimanskih bratov z oblasti je sodišče v zgornjem Egiptu zaradi uboja policijskega poveljnika na smrt obsodilo 529 pripadnikov Muslimanskih bratov!!! Številka, ki pomeni ekvivalent polovice prebivalstva malega mesteca. Maščevanje, ki presega celo proporce nacističnih streljanj talcev med drugo svetovno vojno. Novi demokratični režim vojaške hunte vlada s tako brutalnimi metodami, ki jih niti od daleč ni izvajala vlada Muslimanske bratovščine. Smo slišali besede ameriškega predsednika, ki je kairski administraciji zagrozil s sankcijami in dal zamrzniti premoženje njenih protagonistov v ZDA???

Isti Barack Obama je pred dnevi predstavil seznam ruskih milijonarjev, katerih bančne račune v ZDA so zamrznili. Zakaj? Ker so zoper njih uvedli postopke zaradi pranja denarja in poslovnih goljufij? Nak, edini razlog je to, da so podporniki ruskega predsednika Vladimirja Putina. Smisel je torej kaznovanje zaradi političnega prepričanja. Popolna samovolja ameriške administracije.

Ob zadnjem obisku Evrope je predsednik Obama napovedal, da bodo ZDA napeljale plinske povezave z Evropo, katero bodo s tem rešile pred energetsko odvisnostjo od Rusije. Kot da je bila eskalacija ukrajinske krize samo povod za predrugačenje svetovnega trgovinskega reda, ki bo Američanom našel novi plinski trg?

V Ukrajini se medtem pripravljajo na predsedniške volitve in po javnomnenjskih anketah vodi Petro Poroščenko, čokoladni baron. Mož, ki je v minulih mesecih izdatno financiral oborožene ljudske proteste. Toda od visoke politike se obrnimo proti ljudstvu. Kaj je po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča prva materialna novost? Pod pritiski mednarodnega denarnega sklada je nova vlada sprejela zavezo, da za 50 odstotkov podraži cene plina. Cena, ki jo bodo množice plačale za približevaje EU. Tu je zgodba že tragično groteskna. Sedanji premier Arsenij Jacenjuk je lani v propagandnem spotu nagovarjal sodržavljane tako, da jim je EU predstavljal kot skupnost, v kateri imajo pet krat večje plače kot Ukrajinci, kjer vlada pošteno sodstvo, kjer ni korupcije.

Poceni pravljica, slovenska izkušnja denimo ne pozna nobene vzročne povezave med članstvom v EU in iztrebljanjem korupcije.

Eden ključnih faktorjev lanskih mariborskih in ljubljanskih demonstracij je bila KPK. Leto kasneje je javnost šokirala informacija, da je njen podvrhovnik Rok Praprotnik dobil službo direktorja Centra za skladnost poslovanja v NLB. O tej funkciji v banki doslej sicer še nismo slišali. Toda poglejmo širše. Vzemimo sodnika, ki sodi mafijski združbi. Malo potem ko jo oprosti, ga ta najame kot direktorja svetovalne službe v eni svojih korporacij. Odgovor je tu na dlani – skorumpirani sodnik.

A kakšna je predzgodovina odnosov med NLB in namestnikom predsednika KPK? KPK, ki je bila v njegovem mandatu pikolovska pri rabotah nekaterih županov in poslancev, se z akterji milijardnih sumljivih kreditov sploh ni ukvarjala.

Direktorsko mesto je torej nagrada za asistenco? Metaforično na truplih 700 odpuščenih uradnikov največje banke.

V času grozeče brezposelnosti so na enem izmed inštitutov objavili razpis na mesto tajnice. Za plačo reda tisoč evrov se je postavila v vrsto množica kandidatov in kandidatk. Pač normalno stanje stvari.

Kakšen mesec pred tem je ljubljanska mestna oblast objavila razpis v vrednosti 3,1 milijona za prenovo Trga republike. Kakšna množica podjetnikov je šele tu oddala svoje prijave? Verjeli ali ne – projekt je primamil enega samega. A še ta KPL Rast je svojo ponudbo oddal pri številki 3,8 milijona. In rezultat? Župan Zoran Janković je kot najboljšega ponudnika izbral podjetje, ki je za slab milijon preseglo razpis. In sedaj vprašanje: zakaj se na tako sanjski gradbeni razpis v času, ko gradbeništvu ni omembe vrednih večjih del, ni prijavil nihče razen enega? So vsi vedeli, da v tekmi po pravilih ljubljanskega paše nimajo nobenih možnosti za zmago? Stvar kriminalistov, KPK, a se s tem drobižkom nihče ne ukvarja.

A tudi drugače - dežela absurdnih razlik. V Kliničnem centru so imeli na urgenci izredno stanje, v katerem so ponesrečenci čakali po deset ur, ker so v zdravniški ekipi manjkali štirje zdravniki, katerim so zaradi pomanjkanja denarja odpovedali delovne angažmaje. Premierka Alenka Bratušek sicer ni še isti dan pridrvela v čakalnico, tudi enomesečne ministrice Alenke Trop Skaza, ki bo ostala v spominu po njenih modnih paradah, ni bilo od nikoder. V proračunu države je bilo praktično nemogoče izbrskati nekaj novcev za par zdravniških plač, ki bi odrešile dolgega čakanja množico urgentnih bolnikov, medtem ko se proračun glavnega mesta koplje v denarju, saj za lepotični popravek Trga republike, ki bo veselil turiste in pohajalce, zlahka odštejejo 4 milijone. Že neokusno razsipništvo!

Se je pa na lestvicah priljubljenosti politikov dogodil preobrat. Predsednika Boruta Pahorja je na čelu zamenjal kmetijski minister Dejan Židan. A kaj za vraga je napravil? Je potegnil revolucionarno potezo in iz fonda državnih zemljišč ponudil brezposelnim v obdelavo vrtičke za drobceno najemnino? Nak, pot do ljudskih src mu odpre že njegov nastop, ko z jokavim glasom potarna, kako grozljivo majhna je samooskrba s hrano na Slovenskem. Naši pradedje so bili bolj zahtevni, čislali so Marijo Terezijo, a ne zaradi solzavosti, ampak zato, ker jim dala po celi deželi zasaditi javne drevorede sadnih dreves.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.