Almedina Lozić

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Svet

Boj za čisto naravo

Bodo ob delti Neretve zgradili termoelektrarno, večjo od šestega bloka v Šoštanju?

Delta Neretve

Delta Neretve

Hrvaško podjetje Luka Ploče Energija je v začetku meseca dalo pobudo za gradnjo termoelektrarne v mestu Ploče. Gre za termoelektrarno na premog z močjo 800 MW. Pobudo podjetja je podprlo hrvaško ministrstvo za gospodarstvo in na mestni svet naslovilo prošnjo, naj termoelektrarno umesti v prostorski načrt. Zaradi nasprotovanja dela prebivalstva in društev za varstvo okolja je mestni svet to točko umaknil z dnevnega reda. Župan Krešimir Vejić je napovedal, da bodo o gradnji odločali prebivalci na referendumu. Ta še ni razpisan, potekal naj bi julija. Opraviti še morejo raziskave o vplivu na okolje.

Zakaj nova termoelektrarna? Bila naj bi porabnik razsutega tovora, kar bi Luki Ploče zagotovilo boljše poslovanje. Kot razlog za gradnjo navajajo tudi, da bo do leta 2020 zaradi starosti in neučinkovitosti nehalo obratovati veliko hrvaških elektrarn. Damir Begović, strokovnjak za energetiko, pravi, da če tega ne storijo, bo morala Hrvaška verjetno uvoziti več kot 50 odstotkov električne energije. Prav tako v Luki zagotavljajo, da bo pri gradnji uporabljena najsodobnejša tehnologija, trdijo, da termoelektrarna ne bo pomenila tveganja za zdravje ljudi in za okolje.

Vsi niso takšnega mnenja. Župan bližnjega mesta Metković Božo Petrov pravi, da tudi če takšna tehnologija obstaja, dvomi, da jo bodo uporabili pri gradnji v Pločah. Davor Škrlec, profesor na zagrebški fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, dodaja, da ni ekonomskega razloga za gradnjo, saj države članice EU prehajajo v postfosilno energetsko obdobje in želijo zmanjšati izpuste CO2. Vztrajajo tudi pri izrabi obnovljivih virov.

Ana Musa, predsednica Združenja Lepa naša in svetnica v Dubrovniško-neretvanski županiji, opozarja na še en vidik: »To je res slaba zamisel, saj gre za ruralno območje, dolina je zelo plodna, tam so nasadi mandarin in smokev. Lepa narava omogoča razvoj turizma, toda vanj ne vlagajo, čeprav bi to prineslo nova delovna mesta, tako pa mesto propada in ljudje se izseljujejo.« Želijo, da bi dolina Neretve postala narodni park. Delta Neretve je namreč največji in najpomembnejši ostanek sredozemskih močvirij na Hrvaškem in eno od redkih takšnih močvirij v vsej Evropi. Ana Musa še pravi, da bodo uporabili vsa razpoložljiva zakonita sredstva, da preprečijo gradnjo: »Ne bomo dovolili, da Hrvaška oziroma ta del Evrope postane smetišče, kamor bodo prepeljali vso umazano tehnologijo iz svojih cenjenih zahodnih držav.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.