Boštjan Napotnik

9. 5. 2014  |  Mladina 19  |  Konzum

Srečna vrnitev

K rotundi, Selo

  • ocena: 4 / 5

Začetek

Začetek

Zaključek

Zaključek

Gostilna K rotundi
Selo 30 a, Prosenjakovci
Tel.: 02 544 10 35
www.krotundi.com
Z Goričkega zagotovo ne boste odšli lačni, če boste tam med 11. in 21. uro – razen ob nedeljah, ko je fajrund ob 16. uri, ter ob torkih, ko je gostilna zaprta.

Fino:
divjačina, predvsem jelenov hrbet
marinirana postrv

Ne tako fino:
breskovo-skutni zavitek

Poštena pojedina te bo pri rotundi stala okrog 20 evrov.

Konzumov zavod za ohranjanje vrednot klasičnega oštirstva na vsakem plenarnem zasedanju poudarja pomembnost humane komponente oziroma lika in dela oštirja/birta/gazde/šefa za vzdušje v lokalu in dobro počutje gosta: odsotnost človeka, ki v obratu ni zgolj zato, da oddela šiht, je lahko resen hendikep, ki ga težko nevtralizira še tako dobra kuharija. To je še kako jasno tistim, ki so se K rotundi, prekmurski gostinski instituciji, odpravili v času, ko jo je familija Grabar dala v precej ponesrečen najem.

Na srečo se je mladi gospodar vrnil domov in reči zlagoma postavlja na staro mesto – kar pomeni z lokalnimi sestavinami bogato obložene krožnike, zastavljene brez nepotrebnega krotovičenja klasičnih šeg in navad.

Lačnemu raziskovalcu Goričkega se tako na poti K rotundi – ob požirkih preprostega suhega cardonnayja na začetku in ne kaj več kot korektne rdeče frankinje v nadaljevanju – obeta krasen narezek z izjemno, fletno rožnato zaseko in rezino kuhanega dimljenega svinjskega hrbta v istem barvnem odtenku, omeniti pa velja tudi lepo omaščeno sušeno šunko in sočen goveji jezik.

Mesojedci lahko na tem mestu pomočijo žlico v všečno decentno pikanten in od počasnega dušenja čebule in kuhanja krompirja lepo zgoščen bograč; zarežejo v sveža, na hitro opečena mastna gosja jetra, položena na debelo odrezano popečeno rezino jajčevca; morebiti pa kar takoj planejo po jelenu – bodisi po v klasični lovski omaki do popolne mehkobe dušenem stegnu bodisi po rezini dolgo zorjenega, na hitro pečenega in z elegantno temno omako postreženega hrbta.

Do slastnih zalogajev bodo tu zlahka prišli tudi iskalci lažje košte (ki, kot bralec nemara ve iz lastnih izkušenj, na tem koncu sveta ni ravno pogost pojav). Ti naj seanso otvorijo s skuto, zmešano z bučnimi semeni in močnim bučnim oljem, nadaljujejo s silno zanimivim, skupaj s čebulo v sladkastem vinu mariniranim filejem postrvi ter predsladiško obdobje zašpičijo z ravno prav pečenim in zavoljo mandljevih lističev lepo hrustavim filejem smuča ali pa zasolirajo z ajdovo kašo ali kompaktnim ajdovim štrukljem. Otroke medtem zlahka zaposliš s puranovim pohancem ali pač s svinjskim šnicljem, prelitim z jurčkovo omako, ter z zapečenimi krompirjevimi svaljki, na koncu pa se spet srečaš z njimi na obvezni in tu res domači prekmurski gibanici ter malo manj prepričljivem (beri premalo sočnem) iz skute in breskev zavitem štrudlju. Lepo, da je pri rotundi spet tako, kot je bilo.