Jure Trampuš

 |  Mladina 25  |  Družba

Šivala je Svetlana zvezdo

O »totalitarnem simbolu« na fasadi doma

Totalitarna okrasitev steklene ograje

Totalitarna okrasitev steklene ograje
© Borut Krajnc

Uprava Centra starejših Trnovo je prejela pismo ogorčene Trnovčanke, ki jo je zmotila rdeča zvezda, izobešena na stekleni ograji enega izmed balkonov. »Opozorite tega stanovalca,« je zapisala, »ki je izobesil na zunanji strani svojega balkona belo zastavo z rdečo zvezdo.« Ta naj zastavo ali odstrani »ali pa jo premesti na notranjo stran balkona ali kjerkoli drugje pri sebi, da jo lahko gleda«. Rdeča zvezda naj bi bila namenoma izobešena tako, »da je vidna za druge, mimoidoče«. Trnovčanka je še dodala, da v tem domu živijo osebe z visokimi dohodki in uživalci privilegijev, a v Trnovem živijo tudi navadni ljudje in »nekatere izmed njih zelo moti izobešena zastava s totalitarnim simbolom na fasadi doma«.

Ne enem izmed balkonov je res rdeča zvezda, izobesila pa jo je Svetlana Makarovič. »Če imajo ponekod na fasadi obešen križ, ki je tudi totalitarni simbol, pa naj imam jaz zvezdo, ta mi je bližje,« pravi Makarovičeva. »Nekoč takšne zvezde ne bi obesila, ni govora, pred 50 leti bi jo zažgala, danes simbolizira upor proti klerofašističnemu zlu. Po svoje je ta zastava tudi moj odgovor na domobranski spomenik v Grahovem in upor proti temu, da je Janša želel odstraniti partizanske praporščake. Rdečo zvezdo sem torej začela nositi, ko so želeli prepovedati javno razkazovanje tega simbola. Isti dan sem sedla za šivalni stroj in sešila zastavo.« Bo imela zaradi pisma Svetlana Makarovič kakšne težave? »Ne verjamem, tukaj je doma tudi brkonja Stanovnik, pa me bo branil.«

Direktor Centra starejših Trnovo pravi, da je zastava stvar Svetlane Makarovič in da se s tem ne bodo ukvarjali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.