Odprte žile Slovenije

Zakaj je preteklost latinskoameriških držav prihodnost Slovenije

Alenka Bratušek med pogovorom z predsednikom evropske komisije Manuelom Barrosos na srečanju Sveta Evrope

Alenka Bratušek med pogovorom z predsednikom evropske komisije Manuelom Barrosos na srečanju Sveta Evrope
© Profimedia

»Grow with Brazil! Veliki oglasi v newyorških dnevnikih spodbujajo severnoameriške podjetnike, naj se priključijo siloviti rasti tropskega velikana. Mesto São Paulo spi z odprtimi očmi; posluša oglušujoče prasketanje razvoja; tovarne, nebotičniki, mostovi in ceste rastejo tako hitro kot nekatere divje rastline v teh tropskih krajih. Vendar dobro vemo, da bi bil ustrezen prevod oglaševalskega slogana: ‘Rasti na račun Brazilije!’ Čeprav njegov blišč zavaja, je razvoj pojedina za redke povabljence, na kateri so glavne jedi rezervirane za tuje čeljusti. Brazilija ima že prek devetdeset milijonov prebivalcev, in ta številka se bo pred koncem stoletja še podvojila, vendar pa sodobne tovarne varčujejo z delovno silo, delo pa odklanja tudi nepremagani latifundij v zaledju dežele. Deček v capah s sijajem v očeh gleda najdaljši predor na svetu, ki so ga nedavno odprli v Riu de Janeiru. Upravičeno je ponosen na svojo deželo, vendar je sam nepismen in krade zato, da jé.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev