Odprte žile Slovenije

Spoštovani,

članek Marcela Stefančiča je poln resnic in mu na veliko pritrdim.

Vseeno si bom upal nekaj malega dodati. Vse se je začelo leta 1995, ko je zelo veli krog znanstvenikov sprejel resolucijo (Rimsko deklaracijo), da je potrebno na svetu sicer spodbujati razvoj ampak ničelno rast.

Zadeva zgleda absurdna, ampak znanstveniki so ugotovili, da je sekanje gozdov v J. Ameriki, pretirana izraba rudnega bogastva, pretirana onesnažujoča industrija, problem pitne vode, ugotovili so, da bo nafte zmanjkalo do leta 2030 in da je to problem za naslednje generacije.

Knjigo z vsebino Rimske resolucije se dobi tudi prevedeno v slovenščino, je mala knjiga in se dobi lahko v več knjižnicah. Sam sem jo podrobno prebral. Ampak nadaljevanje tega je močno spremenilo dogajanja v svetu. V 80 letih se je 10 najbogatejših zemljanov (ne predsednikov) sestalo v turističnem kraju v Švici na tajnem sestanku in razpravljalo, kako bi bili še bogatejši. Ob upoštevanju študije so sklenili, da je potrebno pridobiti monopol nad rudnim bogastvom. Če je potrebno tudi z vojnami, ker tudi vojne prinašajo dobiček. Temu kapitalu so bili podrejeni vsi, predsedniki ZDA so bili lutka v rokah kapitala in sprožali akcije v korist kapitala. Začela se je nato prva Zalivska vojna, pa druga, pa Čile, Eritreja, pa Uganda, pa Sudan, pa Irak, pa Afganistan. Pa Jugoslavija, ki je bila test, kako uničiti večnacionalno in večnarodnostno državo.

Sedaj se to nadaljuje v Ukrajini. Povsod je tako ali drugače udeležen kapital, ker hoče pridobiti monopol nad rudnim bogastvom. Nekateri udeleženci sestanka v Švici so sicer že mrtvi, ampak poslovna politika se nadaljuje.

Enako nastaja sedaj v Sloveniji. TEŠ bo zgrajen, ampak bodo zaradi stavk zaprli rudnik Velenje. Z izgovorom, da ni dovolj zalog premoga. To je vse organizirano in bo nekdo uvažal premog iz Indonezije. Plačevali bomo davkoplačevalci. Luko Koper bo država prodala, ker je to v interesu kapitala, zato ni drugega tira, da ni konkurenca luki v Benetkah (Marghera), in tako ali tako kapital izgrajuje luko Ploče, ki pomeni najkrajšo pot do Baltika in Ukrajine in izločil bo tudi Črno goro, čeprav je Črna gora že nabavila precej vlakov (vagonov) za prevoz avtomobilov.

Splošna plovba je že bila prodana Nemcem. Zakaj je bila Letrika prodana Nemcem? Zakaj je toplarna v Zagorju prodana „Rusom“? Zakaj je bil Fructal prodan „Srbom“? Zakaj se prodaja Mercator „Hrvatom“? Zakaj se je Helios prodal „Nemcem“? Zakaj je moral IUV Vrhnika iti v stečaj?

Takih vprašanj je še več, recimo v kmetijstvu in gozdarstvu in lesnopredelovalni industriji. Tako naj bi vsa ključna podjetja v Sloveniji bila prodana ali uničena. Res smo Slovenci ovce, če nimamo nekaj poštenih ljudi, ki bi vodili naša podjetja in ne gledali zgolj na svojo korist in pogoltnost, bi ob teh ljudeh potem zelo dobro živeli. Sam sem doživel nek čuden občutek, ko sem vodil neko firmo in mi je predsednik sindikata rekel, kaj pa se tako ženeš saj »dnar« ni tvoj!

Poglejte tu je srž problema. Prevladalo je razmišljanje, da lahko kaj ukradeš. Seveda v Sloveniji je tisti, ki je pošten je družbeno neprilagojen. In ker si družbeno neprilagojen so potrebni ukrepi. Take je treba izolirat, izgnati, ali pa zapreti v umobolnico, ker slabo vplivajo na sedanje družbeno okolje.

To je Slovenija (Butalija).

Lep pozdrav

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.