Stanka Prodnik Božič

4. 7. 2014  |  Mladina 27  |  Kultura  |  TV

Igra živcev

Drama pred finalom

Zvonko Černač v sedemnajsti minuti zapušča prvo predvolilno tekmo

Zvonko Černač v sedemnajsti minuti zapušča prvo predvolilno tekmo
© TVS

Dramatičnost pred finalno tekmo, od katere nas ločuje še dober teden, narašča, tako v nogometu kot v politiki. Za incident na političnem terenu je poskrbel Zvonko Černač, ko je v prvem uradnem predvolilnem soočenju na nacionalki, v katerem so svoje programe predstavili predsedniki parlamentarnih strank, kot eden od treh podpredsednikov SDS nadomeščal Janeza Janšo. Slednje je počel zelo dobro. Ne glede na to, kaj so ga vprašali, je govoril o Janši.

Medtem ko je nacionalki očital netolerantnost, ga niti dva voditelja nista mogla ukrotiti, da bi tako kot drugi odgovarjal na njuna vprašanja. Černač je kot tank vozil čez njune besede in ponavljal SDS-mantro, kako so njihovega predsednika izločili iz politične tekme, zato zdaj on zapušča soočenje. Na dan je potegnil celo Baričevičeve pse in Tanja Gobec in Dejan Ladika sta si vidno oddahnila, ko je končno oddeklamiral svoje ter odšel iz studia. Preostala poldruga ura tekme ni bila niti približno tako razburljiva.

Res ni jasno, zakaj se SDS-ovci toliko pritožujejo, ko pa imajo neverjetno prednost v pozornosti, ki jo njihovi stranki zadnje tedne namenjajo v informativnih TV-oddajah. Pri tem je še posebej zagret Planet TV. V nedeljski oddaji Danes so objavili intervju z Urško Bačovnik Janša, s katero je na domači terasi ob peharju hrušk posedal novinar Matej Hlebš.

Tovrstni intimizem bi prej kot v osrednjo informativno oddajo sodil v rumeni žurnalizem O magazina, saj smo v desetminutnem pogovoru videli in izvedeli le to, da je Janševa žena žalostna in razočarana. Črtomir, ki smo ga lahko opazovali pri igri z avtočki in med skakanjem po trampolinu, jo baje vsakih petnajst minut sprašuje, kje je očka, ona pa mu odgovarja, da je na službeni poti.

Za nogometni incident par excellence pa je trinajsti dan svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji poskrbel Urugvajec Luis Suárez, ko je v osemdeseti minuti tekme z Italijo zagrizel v ramo Giorgia Chiellinija. Ali je bil Italijan boljšega okusa kot Srb Branislav Ivanović ali Nizozemec Otman Bakkal, ki ju je Suárez ugriznil v preteklosti, ni poročal nihče.

Do zadnjega trenutka smo lahko uživali ob napeti tekmi osmine finala med Čilom in Brazilijo, pa tudi po njej, ko je Taja Zuccato v nacionalkinem nogometnem studiu gostila Bernardo Jeklin, ki je spregovorila celo o svojih moških hormonih. Nasploh ima Zuccatova zanimivo izbiro gostij. Od Mance Košir do Jolande Čeplak, prebavili smo vse, zamerimo ji le, da je na tekmo med Nigerijo ter Bosno in Hercegovino povabila jasnovidko.

Ta se je na dolgo razgovorila o duši nogometašev, še zlasti bosanskih, pri čemer je bila njena edina kompetenca glede vsega skupaj ta, da je gospa po rodu iz Bosne. Rezultata tekme ni hotela napovedati, ker ona tega ne dela, le zakaj bi nam razkrivala, kaj bo. Očitno tudi jasnovidke niso več to, kar so bile.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.