Damjana Kolar

 |  Kultura

Ivo Prančič v Ajdovščini predstavlja svoja najnovejša dela

V Pilonovi galeriji Ajdovščina je še do 29. avgusta na ogled razstava z naslovom Nekje/Somewhere Iva Prančiča, ki se tokrat predstavlja s svojimi najnovejšimi slikarskimi deli. Umetnik je v skoraj treh desetletjih intenzivnega ustvarjanja oblikoval kakovosten in avtorsko prepoznaven slikarski in risarski opus. Pregled njegovih del od prve samostojne razstave leta 1986 do danes pokaže, da je sistematično raziskoval primarno občuteno naravo slikarstva in zakonitosti slikovnega polja, saj je tudi v času, ko je postala popularna nova podoba, ostal zvest abstraktni sliki. Več>>

Njegova najnovejša dela predstavljajo nadaljevanje njegovih razmišljanj o pomenu in vlogi slikarskega medija danes. Tudi tokratna razstava je kot zaključena celota popolnoma prilagojena razvejanemu prostoru Pilonove galerije, vključuje pa monumentalna poliptiha v kombinaciji z manjšimi slikami. "Prančič se ne sprašuje, ali je slikarstvo dovolj reprezentativen medij današnjega sveta. Še vedno namreč verjame v sliko, ki ima moč, da v gledalcu vzbuja sublimna občutja in pripomore, da drugače dojamemo prostor. Zaveda se, da nas v vsakdanjem življenju prestreže množica vizualnih znakov in podob, ki zmanjšuje globino našega zaznavanja. Njegovo slikarstvo pa zahteva vse tisto, kar pri novomedijskih umetniških oblikah in današnjem načinu življenja nasploh pogosto pogrešamo: postanek, refleksijo in poglobitev."

Kustosinja razstave Nataša Kovšca za nove Prančičeve slike pravi, "da dajejo vtis eksperimentalnega polja, v katerem se naključne oblike, ki jih ustvarja barva, prepletajo z avtorjevimi impulzivnimi slikarskimi potezami, geometrijskimi oblikami in črkami. V primerjavi z monumentalnimi slikami iz preteklih let, na katerih dominirajo črne elipse, so na novih delih kot sled elipsastih obročev ostale le lebdeče črke, za katere se zdi, da imajo dvojno funkcijo. Črke slikovno ploskev dinamizirajo, hkrati pa imajo pomembno vsebinsko vlogo."

Ivo Prančič (1955) je leta 1982 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gustavu Gnamušu. Dve leti pozneje je pri istem profesorju končal še slikarsko specialko. Poleg rednih samostojnih predstavitev v vseh večjih galerijah v Sloveniji, je reden gost na Koroškem, razstavljal pa je tudi na Hrvaškem, v Črni gori ter na skupinskih razstavah od Francije do Kitajske. Za svoje delo je leta 2001 prejel nagrado Prešernovega sklada in takrat je Jure Mikuž zapisal, "da potrpežljivo gradi prepričljive in pretresljive slike, ki se vpenjajo v brezčasno zakladnico likovnega."