Denis Vičič

 |  Politika

Državni zbor bo, kot kaže, potrdil mandat Janši

© Borut Krajnc

Poslanci bodo v petek na ustanovni seji izvolili novo mandatno-volilno komisijo, potrdili svoje mandate in nato izglasovali novega predsednika Državnega zbora. Odločanje o morebitnem odvzemu mandata Janez Janši ni predvideno, je dejal odhajajoči predsednik parlamenta Janko Veber. Več>>

Predstavniki poslanskih skupin, ki so se sestali pri Vebru, so se strinjali, da bodo na ustanovni seji imenovali 19-člansko mandatno-volilno komisijo, ki ji bo predsedovala SMC. Komisija bo nato predlagala, ali se glasuje o vseh mandatih hkrati ali pa se o spornih odloča posebej, je za STA dejal Veber in napovedal, da odločanje o odvzemu mandata Janši za petek ni predvideno. O tem, ali bo komisija to predlagala v prihodnje, pa bo najbolj vplivalo mnenje ustavnopravne stroke, je še napovedal dosedanji predsednik DZ.

Kaže torej, da bo Janšev mandat potrjen skupaj z drugimi, čeprav zakon o poslancih predvideva, da poslancu funkcija preneha, če je obsojen na več kot pol leta nepogojne kazni.

Kot smo že poročali, je zadrega pravnikov v tem primeru velika>> 

Ustavni pravnik Igor Kaučič je za Delo dejal, da poslanci dejansko nimajo druge možnosti, kot da Janši mandat potrdijo:
»Zakon pravi, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno obsodbo obsojen na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev. Torej že jezikovno in po namenu ni mogoče drugače razlagati, kot da je postopek predviden za osebo, ki že ima mandat, ne ki ga pridobiva. Torej mora poslanec pridobiti mandat, s tem, ko mu ga potrdi državni zbor na konstitutvni seji. To je prvi korak. Drugi korak pa je, da se poslancu, ki je bil pravnomočno obsojen, kar Janša je, odvzame mandat. Tu pride v poštev določba zakona. Prenehanje mandata ni ex lege, avtomatsko po zakonu, ampak mora državni zbor sprejeti odločitev o prenehanju. Pridobil si bo sodbo sodišča o pravnomočni sodbi in potem bodo poslanci glasovali, da – ne ali – se mu odvzame.«

O tem, ali naj bo Janša samo navaden zapornik ali tudi poslanec, v aktualni Mladini piše Peter Petrovčič>> Navaja med drugim tudi mnenje Dragana Petrovca z Inštituta za kriminologijo ljubljanske Pravne Fakultete, da nekdo, ki ne more ostati poslanec, potem ko je bil obsojen, to ne more niti postati.

Poslušajte si še pogovor, v katerem se Peter Petrovčič in Anže Tomić dotakneta politizacije sodstva, ki je nastal še preden je odvetnik Janše Franci Matoz dopolnil zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri utemeljuje, da naj bi bil njegov klient žrtev pristranskega sojenja na okrajnem, višjem in vrhovnem sodišču.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/160202644&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

Pogovor je nastal na podlagi članka Politično sodstvo? Videti je že tako>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.