Damjana Kolar

 |  Kultura

Nomadski glasbeniki z različnih koncev sveta

Zasedba Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, ki je lani že nastopila v Ljubljani, se vrača v Slovenijo, kjer bo v okviru Festivala Imago Sloveniae nastopila na kar treh koncertih: 6. avgusta v Zdraviliškem parku na Bledu, 7. avgusta na gradu v Metliki in 8. avgusta na gradu v Ribnici. Vrhunski glasbeniki, ki so študirali na prestižnih glasbenih akademijah in konzervatorijih, so leta 2010 združili moči in v Barceloni ustanovili skupino ter na improviziranih večerih spoznali, da jih druži ljubezen do jazza, ciganske, balkanske in klezmer glasbe. Več>>

Glasbeniki srbskega, indijskega, italijanskega, francoskega, nemškega, grškega in katalonskega rodu oživljajo ljudske skladbe iz bogate ciganske, balkanske in starojudovske glasbene dediščine ter jih nadgrajujejo z izvirnimi improvizacijami ter energičnimi nastopi. Njihov cilj je ustvarjati iskrene in sveže reinterpretacije tradicionalnih skladb, med katerimi so nekatere že skoraj pozabljene. Največ pozornosti posvečajo ciganski in klezmer glasbi, čigar korenine najdemo v Romuniji, na Madžarskem, na Poljskem in na Bližnjem Vzhodu.

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra je ustaljena zasedba, ki redno nastopa v Barceloni in tudi drugod po Evropi, pogosto pa se ji kot gostje pridružijo tudi drugi profesionalni glasbeniki in pevci. S svojimi koncerti na različnih prizoriščih barcelonske alternativne glasbene scene, neomajno energijo in skorajda psihedelično interpretacijo puščajo poseben pečat in navdušujejo številne ljubitelje tovrstne glasbe.

Zasedbo, ki je katalonskim tradicionalnim pesmim dodala zapeljiv orientalski ritem, ciganski swing ponesla na vzhod Evrope, balkansko obarvala kubanske revolucionarne pesmi ter klezmer ponesla v osrčje sredozemske popularne glasbene scene, sestavljajo: Robindro Nikolic (klarinet), Mattia Schirosa (harmonika), Julien Chanal (kitara), Ivan Kovacevic (kontrabas), Stelios Togias (tolkala) in Sandra Sangiao (vokal).