Damjana Kolar

 |  Kultura

Psihološki triler po spregledanem romanu Patricie Highsmith

Od 14. avgusta dalje bo v Kinodvoru na ogled psihološki triler, prežet s hitchcockovskim suspenzom Dva obraza januarja, ki je nastal po istoimenskem romanu ameriške pisateljice Patricie Highsmith. Gre za režijski prvenec britansko-iranskega scenarista Hosseina Aminija, ki je zaslovel s scenarijem za kultni film Vozi!, danskega režiserja Nicolasa Windinga Refna. Več>>

Filmska zgodba se odvija v Atenah leta 1962, kjer karizmatični Chester MacFarland in njegova privlačna žena Colette preživljata počitnice. Med obiskom akropole jima pot prekriža grško govoreči Američan Rydal, ki pod krinko vodiča goljufa mlade turistke. Ko ga par povabi na večerjo, Rydal, očaran nad lepo Colette in premožnim Chesterjem, povabilo brez oklevanja sprejme. Toda zakonca MacFarland nista tisto, za kar se izdajata in trojica se kmalu znajde na begu, ki vodi od Aten preko Krete, do zakotnih ulic Istanbula.

»Knjigo Patricie Highsmith sem prvič prebral pred več kot 20 leti. Zgodba je bila precej ohlapna, mestoma nedosledna, pogosto nelogična, a nekako mi je skupaj s svojimi liki, polnimi hib, zlezla pod kožo in nikoli več odšla. Highsmithova ima neverjetno zmožnost razkrivanja tistih plati človeka, ki bi jih večina od nas raje zatajila. Zlasti nizkotnost nekaterih človeških čustev in vedenj. Njeni liki so lažnivci, prevaranti, pijanci; brez vsakršnega razloga postanejo ljubosumni, paranoični in pogosto neumni. A prav te hibe in protislovja jih delajo tako boleče človeške in dostopne," je zapisal režiser.

Hossein Amini je za svoje scenarije, ki večinoma nastajajo kot adaptacije knjižnih predlog, prejel vrsto nagrad in nominacij. Leta 1998 mu je nominacijo za oskarja in nagrado BAFTA prinesel scenarij za Let bele golobice, ki je nastal po istoimenski klasiki Henryja Jamesa. Med njegovimi adaptacijami so še roman Thomasa Hardyja za film Temno srce Michaela Winterbottoma, priljubljen pustolovski roman britanskega pisatelja A. E. W. Masona za film Štiri peresa in Strel smrti, posnet po istoimenski kriminalki Elmorja Leonarda. Leta 2011 je napisal scenarij za film Vozi!, kot soscenarist pa se je leto kasneje podpisal še pod fantazijsko pustolovščino Sneguljčica in lovec.