Damjana Kolar

 |  Kultura

Letni pregled domače filmske produkcije

Inferno

Inferno

17. Festival slovenskega filma, ki bo v Portorožu potekal od 10. do 14. septembra, bodo odprli s projekcijami kratkih filmov Nasvidenje, Piran! Kristine Ravnikar, Vašhava Saša Podgorška in Iztoka Kovača ter celovečercem Pot v raj v režiji Blaža Završnika. Podelili bodo tudi nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo, ki jo bo prejela Hanna Preuss, ki je "kot režiserka zvoka, komponistka, tonska mojstrica, sonorična komponistka in medijska umetnica izjemno zaznamovala slovensko kinematografijo." Več>>

Na festival se je prijavilo 136 filmov, kar je nekaj več kot prejšnje leto. Med 71 izbranimi filmi je bilo enajst celovečernih, devet srednjemetražnih, med katerimi se jih bo za nagrade potegovalo osem ter 51 kratkih filmov-za nagrade se jih bo potegovalo 29. Ostali izbrani filmi bodo predvajani v sekciji Panorama. Žirijo letošnjega festivala sestavljajo lanska dobitnika nagrade vesna Špela Čadež in Rok Biček, scenografka Katja Šoltes, dolgoletni selektor filmov na RTV Slovenija Matjaž Zajec ter predsednik umetniškega odbora filmskega festivala v Pulju Hrvoje Pukšec.

Za občinstvo je najbolj zanimiv program igranih celovečercev v tekmovalnem programu, ki obsega štiri domače filme in eno koprodukcijo. Poleg filma Pot v raj so to še Drevo Sonje Prosenc, Avtošola Janeza Burgerja, Inferno Vinka Möderndorferja in Barbari Ivana Ikića. Igor Prassel, ki festival vodi drugo leto, poudarja, "da igrani celovečerci domače produkcije kljub majhnemu številu kažejo na raznolikost in dobro kondicijo slovenskega filma."

Letošnja edicija festivala uvaja osvežujočo novost: spremljevalni filmski program, ki se bo odvil v razstavišču Monfort, v nekdanjem skladišču soli ob promenadi med Portorožem in Bernardinom. Tam bo na ogled izbor filmov iz sodobne domače produkcije, ki se niso uvrstili v glavni program festivala, a so kljub temu vredni ogleda, ter posebne predstavitve, ki so jih pripravili v sodelovanju z društvom Kraken in Obalnimi galerijami. Poskrbeli so tudi za glasbeni program, v okviru katerega bodo nastopili Fake Orchestra, beograjski Repetitor in Katalena, zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad pa so z nedelje prestavili na soboto.