Demokracija, pravi Stiglitz

Urednik gospod Grega Repovž je spet zadel v središče političnega vesolja. Na lažnem nebu je dregnil v radioaktivno (torej razpadajočo) zvezdo Demokracijo, sklicajoč se na Stiglitza, ki ga skrbi demokratična konkurenčnost trgov. Pogrešam tehtnejšo izmero opozorila znanega ekonomista. Če je demokracija naš osrednji problem, se o njej vse manj govori. Ob evropskih in naših volitvah so pritlehni miselni ognjemeti osenčevali »najboljše programe«, na novo poslikane obraze, strankarske in druge kapice (čeprav so vsi mislili na debele plašče in žepe) - o demokraciji pa skoraj ni bilo besede. Tudi zdaj je to neskončno pomembnejše kot - ali bo med upravniki evropske hiralnice v Bruslju maševala tudi Alenka Bratovšek, - ali bo Janez Janša prvi častni član poslanske skupine zapornikov v državnem zboru. Tudi ob gnetenju kvasa za novo vodstva EU, je razprava o demokraciji prisotna le kot odsotnost - v financah, bankah in na trgih ni demokracije, ta velja samo za ljudi, o teh pa ni govora ne v Bruslju, ne v Sloveniji in ne v Natu, ki zapoveduje več orožja v imenu trgov in dobičkov.

Če je zamisel demokracije, preprosto rečeno, »ljudska vlada, politična ureditev z vladavino večine«, stvarnost táko usmeritev grobo zavrača. Svet je razdeljen po več ostrinah, glavna pa je na tiste, ki imajo, in na tiste, ki nimajo. Poleg strašnega podrejanja in obrednih zgodovinskih pokolov, ki se izvajajo tudi danes, je prav v demokraciji človek kot »krona vesolja« spremenjen v blago in vržen na »trg dela«. V starem veku so na tržnicah prodajali sužnje, zdaj je posodobljena samo oblika in sužnjev je več. Ostri pisec N’toko v tej številki Mladine zapiše: »Očitno smo prva generacija, ki sami sebe dojemamo le še kot prodajalce in potrošnike.« Do takega stanja smo prišli - ali po naravnih zakonih (kot je gnitje) ali po človeških odločitvah, in to času sklicevanja na demokracijo in na človekove pravice. Dokler bodo prevladovali trgi (dešifrirano: lastniki) in dobički (zasebni kupi na silo prisvojenaga bogastva), je demokracija odveč, saj je neučinkovita in hkrati predraga. Ni jasno, kako si gospod Stiglitz predstavlja alternativo sedanji tržni demokraciji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.