Denis Vičič

 |  Politika

Ustavno sodišče o prenehanju mandata Janši

© Borut Krajnc

Janez Janša je zato, ker državni zbor sredi oktobra ni izglasoval sklepa, da mu mandat ne preneha, vložil pritožbo na ustavno sodišče. To še ni preizkusilo, ali lahko pritožbo sploh obravnava.  Je pa upravni senat ustavnega sodišča odločil, da bo zadevo predložil v odločanje vsem ustavnim sodnikom. Na seji, ki bo prihodnji teden, bodo odločili o sprejemu v obravnavo, zavrženju ali zadržanju Janševe pritožbe. Več>>

Ustavno sodišče ima devet sodnikov. Po trije sodniki so člani treh različnih senatov – senata za preizkus ustavnih pritožb s področja civilnopravnih zadev, kazenskopravnih zadev in upravnopravnih zadev.

Senat za upravnopravne zadeve, ki ga sestavljajo Marta Klampfer, Miroslav Mozetič in Jasna Pogačar bi lahko že danes sprejel odločitev o pritožbi Janše, ki meni, da mu mandat ne bi smel prenehati, saj v zakonu o poslancih ni izrecno določeno, da pravnomočno obsojeni ne bi smel biti izvoljen za poslanca, a so sodniki določili, da bo o zadevi odločalo vseh devet sodnikov

Kot je za STA dejal generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad, bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Sodniki pa se bodo odločali o tem, ali naj Janševo pritožbo obravnavajo ali zavržejo, ker niso izpolnjene procesne predpostavke  - denimo ta, da Janša, preden se je obrnil na ustavno sodišče, ni izčrpal drugih pravnih možnosti.

Janša je ustavno sodišče v pritožbi sicer prosil tudi, naj mu do dokončne odločitve dovoli naprej opravljati mandat poslanca.

Pritožbo na ustavno sodišče je podalo tudi 315 volivcev iz tretjega okraja volilne enote Grosuplje, ki menijo, da je bilo prenehanje mandata Janši protiustavno in da je bila s tem kršena njihova volilna pravica.

Skupina pravnikov, ki jo je državni zbor prosil za mnenje, kako v primeru Janše postopati, da ne bi delovali protiustavno, meni, da prenehanje mandata ne posega v volilno pravico tistih, ki so Janšo volili za poslanca. Zavedati bi se namreč morali, da bo Janši, čeprav bi bil izvoljen, mandat nato prenehal po zakonu o poslancih – in da je torej njihov glas lahko dan »v prazno«.

Preberite si še članek Jureta Trampuša Privid desnice>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.