Tamara Kajtazović

 |  Svet

Rekordno povpraševanje po novi številki Charlie Hebdo

Včeraj je izšla nova številka francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo prvič po napadih v Parizu prejšnji teden. Povpraševanje je bilo tako veliko, da so založniki odločili povišati naklado iz prvotno načrtovanih treh milijonov na pet milijonov – običajna naklada revije je sicer 60.000 izvodov.

Kot smo že poročali, so trije zamaskirani moški napadli pisarne časnika in s kalašnikovkami ubili 12 ljudi, tudi glavnega urednika in tri znane ilustratorje.

Na naslovnici najnovejše številke je karikatura jokajočega muslimanskega preroka Mohameda z napisom, ki v rokah drži sloviti napis »Je suis Charlie« (Jaz sem Charlie), nad njim pa piše »vse je oproščeno«. Na prodajnih mestih časnika v Parizu so bile dolge vrste ljudi, ki so želeli kupiti revijo - prodajalci v kioskih so dejali, da česa takega še niso doživeli. Ena od čakajočih je dejala, da s tem kupuje košček zgodovine, piše Matthew Weaver v Guardianu.

Revija se sicer prodaja v 25 državah in je na voljo v šestih različnih jezikih. Turška izdaja je recimo izšla na štirih straneh kot priloga levosredinsko usmerjenega opozicijskega dnevnika Cumhuriyet, kar je urednik Charlie Hebdoja Gerard Biard označil kot najpomembnejšo od vseh tujih izdaj. Policija je sicer v Carigradu zaustavila tovornjake s sveže natisnjenimi izvodi časopisa. Potem ko je policija ugotovila, da v turški izdaji ni naslovnice s prerokom Mohamedom, je turško državno tožilstvo odobrilo nadaljnjo pot tovornjakov. Pred stavbo časnika Cumhuriyet so zaradi izdaje Charlie Hebdoja poostrili varnostne ukrepe. Pri turškem dnevniku trdijo, da so se za prilogo odločili iz solidarnosti. »Želimo podpreti boj za svobodo misli v svetu,« piše na njihovi naslovnici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.